Westervoorts erfgoed in beeld


Het komende half jaar brengt het Gelders Genootschap, in opdracht van en in samenwerking met de gemeente, inwoners en de Historische Kring, het erfgoed in Westervoort in beeld. Het resultaat wordt een kaart en een rapport met zaken uit het verleden die nog altijd te zien en/of te beleven zijn:
het Westervoortse erfgoed. Samen vertellen ze verhalen over onder meer wonen en werken, strijd tegen anderen en tegen het water, verkeer en handel. Vindt u het leuk om een bijdrage te leveren?

Het wordt geen uitputtend geschiedenisboek, het gaat over onze tijd en de nog zichtbare en beleefbare resten van het verleden. Kortom, we gaan inventariseren wat er aan erfgoed is en wat de waarde daarvan is. Dit vormt de basis voor het nog op te stellen erfgoedbeleid, waarin komt te staan hoe
we met dit erfgoed in de toekomst willen omgaan.

Waarom het erfgoed in beeld brengen?

De gemeente Westervoort is de afgelopen decennia sterk van karakter veranderd. Dat is ook logisch: de wereld is voortdurend in beweging en dat is voor Westervoort en de Westervoorters niet anders. Tegelijkertijd is het nog altijd mogelijk het `oude Westervoort' te herkennen. Het gaat om oude
gebouwen en plekken die iets zeggen over het verleden, zoals de Werenfriedkerk, Park Fort Geldersoord en Huis Hamerden, maar ook om historische wegen, landschappen en gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Klapstraat en het buurtschap de Pals.

Het erfgoed herinnert niet alleen aan het verleden, het biedt ook aanknopingspunten voor toekomstige ontwikkelingen. Wanneer er goed inzicht is in de historische ontwikkeling en restanten daarvan, kan erfgoed worden ingezet om allerlei toekomstige ambities en ontwikkelingen te ondersteunen.
Met een beetje oog voor erfgoed blijft Westervoort `Westervoorts' omdat de toekomst een link met het verleden heeft. Inwoners voelen zich thuis in het dorp, toeristen en recreanten drinken graag een kop koffie en ondernemers vestigen zich met plezier op aantrekkelijke locaties.

Een bijdrage leveren aan het Westervoorts erfgoed?

Ja dat kan! U kunt zich aanmelden als u interesse heeft om deel te nemen aan een werkgroep die twee keer bij elkaar komt en meedenkt en adviseert over de erfgoedinventarisatie. De eerste workshop zal half oktober gehouden worden. Deskundigheid is niet vereist, een redelijke mate van kennis van
Westervoort is wel fijn. Mocht de belangstelling overweldigend zijn, dan kan een selectie van deelnemers noodzakelijk zijn. Bij aanmelding vragen we dan ook aan u waarom u graag uw bijdrage wilt leveren.

Wilt u meer weten over dit project en/of u willen aanmelden voor de werkgroep? Dan kunt u contact opnemen met Evelyn Simonse van de gemeente (e.simonse@westervoort.nl) of Simon van den Bergh van het Gelders Genootschap (sb@geldersgenootschap.nl).