Hoogezand schrapt banen basisonderwijs

Twintig volledige banen in het openbaar basisonderwijs moeten verdwijnen in Hoogezand-Sappemeer. De gemeente, die gaat over de schoolbesturen openbaar onderwijs, dacht dat de krimp minder erg zou zijn. Maar dat viel tegen. Vanaf morgen kunnen werknemers zich aanmelden voor vrijwillig vertrek.

AOb-rayonbestuurder Eugenie Stolk zat al sinds afgelopen maart met de gemeente rond de tafel om een sociaal plan af te spreken. In de gemeente staan twaalf openbare basisscholen met in totaal 150 voltijdbanen. "Net als overal in het noorden is de krimp groter dan gedacht. De standaardinstrumenten om de krimp te voorspellen bleken toch niet zo'n goede voorspeller te zijn. En doordat de gemeente hoofd is van het openbaar onderwijs worden er soms politieke besluiten genomen, die gevolgen hebben voor de financien", zegt Stolk.

Ook het college schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat er te weinig rekening is gehouden met de leerlingdaling en de gevolgen voor de bekostiging. `Met name door de keuze om werkgelegenheid zoveel mogelijk in stand te houden, is de huidige situatie ontstaan', aldus het college.

Verdwijnen

Daarom moeten nu twintig voltijdbanen verdwijnen. "Onze hoop is dat er voldoende mensen zich vrijwillig melden. Op de bijeenkomsten kreeg ik daar positieve signalen over, het personeel ziet het probleem ook", zegt Stolk.

De banen die weg moeten, zijn verdeeld over verschillende functies, zoals docenten, adjunct-directeuren en administratie. Stolk: "Het is nodig om de financien zo weer sluitend te krijgen en de scholen goed voor te bereiden op de toekomst."