Meerderheid: ‘VN aanbevelingen Zwarte Piet niet overnemen’
31-8-2015
Meerderheid: ‘VN aanbevelingen Zwarte Piet niet overnemen’
De Nederlandse overheid kan de aanbevelingen van de VN over Zwarte Piet negeren. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 mensen. Acht op de 10 deelnemers (83%) vinden dat Nederland de aanbevelingen uit het VN rapport niet hoeft over te nemen. Afgelopen vrijdag kwam de VN met haar rapport over discriminatie in Nederland.
Veel ondervraagden zeggen dat de Nederlandse overheid zich niet moet bezig houden met een ‘culturele uiting’ als Zwarte Piet, en het is al helemaal geen kwestie waar de VN zich mee hoort te bemoeien. Twee derde (64%) vindt het dan ook een slechte zaak dat minister van Sociale Zaken Asscher een dialoogtafel over de aanpassing van Zwarte Piet heeft aangekondigd. Een kwart (26%) vindt het wel een goede zaak. Zij zien graag dat er een oplossing komt voor deze heftige discussie. Zo zegt een deelnemer: “ Acties en ruzies bederven de sfeer rond een gezellig kinderfeest. Als dat via gesprekken voorkomen kan worden is dat een goede zaak “ Daarnaast vinden veel mensen dat Zwarte Piet helemaal niets met racisme te maken heeft. Zij (71%) begrijpen niet dat Zwarte Piet onbedoeld discriminerend kan overkomen op mensen met een donkere huidskleur. Drie kwart (76%) vindt dan ook dat er niets moet worden aangepast aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Toch is de groep mensen die wel open staan voor een aanpassing groter dan een paar jaar geleden. Bedroeg dit in 2013 nog 5%, nu is 17% voor een aanpassing van Zwarte Piet. Over de vraag of Zwarte Piet in zijn huidige vorm nog bestaat over 5 jaar zijn de deelnemers aan het onderzoek verdeeld, 41% denkt van wel 46% denkt van niet.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 20.163 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 28 tot en met 31 augustus 2015.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.