Wateroverlast


Wateroverlast

De zware regen van afgelopen nacht 30 op 31 augustus heeft voor veel overlast gezorgd. Op meerdere plekken in de gemeente zijn straten onder water gelopen. Helaas is bij veel mensen ook water in huis gekomen verspreid over onze dorpen. Uiteraard vinden wij dit heel vervelend.

Alle riolen en sloten staan tot de rand toe vol met water. Het duurt waarschijnlijk nog 24 uur voordat de sloten weer een enigszins acceptabel peil hebben. Bovendien wordt er de komende uren nog meer neerslag verwacht. Brandweer, gemeente en Waterschap Brabantse Delta werken momenteel samen om
het overtollige water af te voeren. Door de enorme hoeveelheid duurt dat nog wel even.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente verschillende maatregelen genomen om de kans op wateroverlast te verminderen. Helaas was de bui van afgelopen nacht ook weer extreem zwaar. Er zijn nog meer maatregelen in voorbereiding om de kans op wateroverlast te verminderen.

Wateroverlast melden

Straat blank? Water in huis? Meld het met dit formulier.

Vermeld bij de toelichting graag welke situatie bij u van toepassing is:

* Straat staat blank
* Water in de tuin
* Water in de kruipruimte
* Water in de kelder
* Water in huis
* Water op het land (akker)

Schade melden

Heeft u waterschade? Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Vraag en antwoord

Het regent heel hard/het gaat heel veel regenen, wat doet de gemeente om te voorkomen dat het weer mis gaat?

We hebben een aantal maatregelen genomen. Op dit moment is er niets wat wij op voorhand verder kunnen doen. Andere maatregelen kosten meer tijd. We zorgen ervoor dat onze rioolgemalen werken. We houden de situatie in de gaten door collega's ter plekke te laten kijken en we hebben contact met
het waterschap. Neemt u als de straat blank staat dan ook opnieuw contact op om ons in te lichten.

Wat moet ik doen als het water het huis in dreigt te komen?

Als u ziet dat de straat blank komt te staan, probeer dan te voorkomen dat water via de deuren naar binnen kan komen. Gebruik bijvoorbeeld handdoeken, zandzakken of natte kranten. Let ook op de ventilatie-openingen in de buitenmuren, daar kan ook water naar binnen komen.

Wat doe ik als het water toch in huis komt?

Als er sprake is van gevaar voor mens of dier, bel dan de brandweer via 112. Twijfelt u of er acuut gevaar is, bel ook 112, de meldkamer maakt dan een professionele inschatting. Acuut gevaar is bijvoorbeeld risico op kortsluiting of brand.
Is er geen gevaar voor mens en dier, maak dat uw woning watervrij. Het kan handig zijn de woningbouwvereniging, de VVE en/of de verzekering op de hoogte te stellen, mogelijk kunnen zij iets voor je betekenen.

Het water komt in huis, wat doet de gemeente?

Wij noteren alle meldingen en houden een overzicht bij van alle locaties. Brandweer, gemeente en waterschap stellen alles in het werk om het waterpeil op straat zo snel mogelijk te laten zakken. Door de drukte (bij veel meldingen) kan dit soms even duren, wij vragen uw begrip hiervoor.

Kan de gemeente zandzakken komen brengen?

De gemeente heeft geen zandzakken op voorraad. De inzet van zandzakken zal ook vaak te laat zijn, omdat wateroverlast door hevige regen snel op komt zetten.

Auto's veroorzaken golven die de huizen instromen, kan de gemeente de weg afzetten?

In principe kan dit geregeld worden. Wij geven uw melding door en de collega's zullen hier een beslissing over nemen en u informeren.

Er zijn putdeksels van het riool afgespoeld

Als u ze zelf terug kunt leggen, kunt u dit alvast doen. Anders geven wij de melding door en komt onze buitendienst zo snel mogelijk de deksels terug leggen.

De straat staat blank en is niet begaanbaar

Wij geven uw melding door aan onze buitendienst. Brandweer, gemeente en waterschap stellen alles in het werk om de overlast zo snel mogelijk te verhelpen. Door de drukte (bij veel meldingen) kan dit soms even duren, wij vragen uw begrip hiervoor. Mocht de situatie verergeren en er acuut gevaar
optreden, bel dan alsnog de brandweer via 1-1-2.

Vormt al dit water op straat of in huis een risico voor de gezondheid?

Ja. Het water is niet schoon, omdat het vermengd is met rioolwater. Wees dus inderdaad voorzichtig. U kunt er maag- en darmklachten van krijgen en soms zelfs ergere ziekteverschijnselen. Laat kinderen niet spelen in het water en probeer geen water binnen te krijgen. Doe met schoonmaken een
mondkapje voor en kom niet met natte handen aan uw lippen of ogen.

Mijn kruipruimte is vol water gelopen door de regen, wat moet ik doen?

U kunt het even aankijken of het waterpeil vanzelf zakt met een paar dagen. Anders kunt u zelf met een dompelpomp de kruipruimte leegpompen of een bedrijf vragen om dit te doen voor u.

Waar kan ik terecht met mijn schade?

Bij extreme regenval is sprake van overmacht en is de gemeente in principe niet aansprakelijk. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. U kunt ons uiteraard wel aansprakelijk stellen per brief. In dat geval neemt onze verzekering de claim in behandeling en bekijken zij of de gemeente
aansprakelijk is of niet. Als er sprake is van een woning van de woningbouw of een vereniging van eigenaren, neemt u dan ook contact met hen op.

De verzekering vergoedt niet alles, kan ik bij de gemeente terecht voor de rest van de schade?

Bij extreme regenval is sprake van overmacht en is de gemeente in principe niet aansprakelijk. U kunt ons uiteraard wel aansprakelijk stellen per brief. In dat geval neemt onze verzekering de claim in behandeling en bekijken zij of de gemeente aansprakelijk is of niet.

Kan ik iemand spreken die over riolering/water gaat?

Als er weinig meldingen zijn, dan kan dat. Als er veel meldingen zijn, dan geven wij de meldingen aan hen door. Ze hebben dan de telefoon nodig om onderling (brandweer, waterschap, gemeente) zaken af te kunnen stemmen en te regelen.



Meer technische vragen

De kolken in de straat zitten verstopt, want de straat staat blank

Bij heel veel regen kan het gebeuren dat op plekken het water op straat komt te staan. Dit komt dan niet omdat de kolk verstopt zit, maar omdat het water op de laagste punt uit het riool terug stroomt de straat op. Na afloop van de regen verdwijnt het water weer. Brandweer, gemeente en
waterschap stellen alles in het werk om de overlast zo snel mogelijk te verhelpen. Door de drukte (bij veel meldingen) kan dit soms even duren, wij vragen uw begrip hiervoor.

Kunt u niet meer water verpompen uit het riool?

Onze pompen hebben een bepaalde pompcapaciteit en kunnen niet meer verpompen dan ze al doen. Het waterschap kan mogelijk een extra gemaal inzetten, dit is eerder ook op een paar plekken gedaan. Dit wordt besproken met het waterschap.