Van vluchteling naar inwoner in de Krimpenerwaard


De grote toestroom van vluchtelingen naar en binnen Europa brengt de nodige onrust met zich mee.

De kranten staan er bol van en het is een actueel thema op de nieuwszenders. Vluchtelingen vluchten niet zomaar voor een beter leven, maar om hun leven te redden. Zij zoeken naar bescherming in een ander land en vragen daar asiel aan.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst beslist over de asielaanvraag. Hier gaat een procedure aan vooraf. Vluchtelingen moeten aantonen dat hun land in oorlog is, dat er sprake is van politiek geweld of vervolging vanwege seksuele geaardheid, afkomst of religie. Wie mag blijven, wordt erkend
als vluchteling.

Wereldwijd zijn er ongeveer 50 miljoen vluchtelingen. Slechts een klein deel vraagt asiel aan in Nederland. Dat Nederland vluchtelingen bescherming biedt, is voortgekomen uit de lessen die getrokken uit de Tweede Wereldoorlog. In 1951 ondertekende Nederland het Vluchtelingenverdrag, zodat
mensen altijd een uitweg hebben bij levensgevaarlijke situaties.

Vluchtelingen in de Krimpenerwaard

Na de beslissing over de asielaanvraag worden de vluchtelingen over Nederland verspreid. Elke gemeente krijgt een zogenoemde taakstelling van de Rijksoverheid. Voor ons, als gemeente Krimpenerwaard, betekent dit dat wij dit jaar zo'n 100 mensen opvangen. Naast huisvesting regelt de gemeente
ook inkomen, scholing, inburgering en maatschappelijke begeleiding.

Deze inspanningen zijn belangrijk, maar om de nieuwkomers zich echt thuis te laten voelen, is meer nodig. Daarvoor is het noodzakelijk dat u als inwoner van de gemeente Krimpenerwaard deze mensen opneemt in de gemeenschap. Zo zijn er gelukkig al veel vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.
Ook buren, werkgevers en scholen tonen zich tolerant en zetten zich in. Makkelijk is dit niet altijd. Er zijn grote verschillen in taal, cultuur en vaak is ook sprake van onverwerkte traumatische ervaringen.

Kortom, nieuwkomers welkom heten en medemenselijk met elkaar omgaan, vraagt een inzet van alle betrokkenen: van de nieuwkomer zelf, van de gemeente en van ons allen als inwoner.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat de gemeente Krimpenerwaard een gemeente blijft waar het voor iedereen fijn wonen is!