Reactie Stichting Nederland Wordt Beter op VN-rapport over discriminatie in Nederland
Reactie Stichting Nederland Wordt Beter op VN-rapport over discriminatie in Nederland
Vandaag, vrijdag 28 augustus 2015, heeft het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (CERD) een rapport gepubliceerd met conclusies en aanbevelingen over discriminatie in Nederland.
Het rapport van het anti-racismecomité van de VN ondersteunt de agenda van Stichting Nederland Wordt Beter. Stichting Nederland Wordt Beter verwelkomt het kritische rapport van de VN-commissie. Ondanks signalen van grassrootsorganisaties, het College voor de Rechten van de Mens, Amnesty international en activisten, blijft men in Nederland hardnekkig ontkennen dat er een racismeprobleem is.
Stichting Nederland Wordt Beter hoopt dat de regering de aanbevelingen van de VN gaat gebruiken om racisme binnen Nederland stevig aan te pakken en daarnaast als uitgangspunt om de tegenstanders van verandering van de figuur Zwarte Piet in de goede richting te bewegen. De stichting is van mening dat de regering te lang op zich heeft laten wachten. De hevige discussie over racisme en de negentig onterechte arrestaties tijdens de intocht in Gouda vorig jaar laten zien dat de problematiek niet langer een morele kwestie is maar ook een veiligheidskwestie.
Tot nu toe is het standpunt van de regering dat de aanpak van racisme vooral een zaak is van de samenleving en niet van de regering. Stichting Nederland Wordt Beter is van mening dat de Nederlandse regering behalve een faciliterende rol ook een verantwoordelijke rol heeft, als het gaat om de bestrijding van racisme. Racisme laat diepe wonden achter in het persoonlijke leven van de slachtoffers en de samenleving. Racisme dient bestreden te worden via onderwijs en wetten en niet uitsluitend via de burgers.
Wij hopen dat onze komende gesprekken met Minister Asscher en andere betrokkenen zullen bewerkstelligen dat de regering een meer leidende rol neemt, zodat wij hopelijk binnen afzienbare tijd af kunnen rekenen met raciaal profileren door bijvoorbeeld de politie, racistische uitingen tijdens de sinterklaasviering en daarbuiten en discriminatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.
EINDE BERICHT