Provincie investeert in zorginnovatie

Provincie investeert in zorginnovatie

Provincie Gelderland investeert 4 ton in de opzet van fieldlabs voor revalidatie en eerstelijnszorg. In de fieldlabs in Nijmegen en Lent worden nieuwe innovaties getest gericht op digitale zorg, preventie en nieuwe technologiëen zoals E-health, serious gaming en 3D printing van medische hulpmiddelen.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: “In Fields Labs kunnen bedrijven nieuwe medische hulpmiddelen samen met artsen en patiënten testen in de praktijk. Met als resultaat een product op maat. Goed voor het bedrijf, goed voor de arts en goed voor de patiënt.”

Field Labs

De fieldlabs voor zorginnovatie zijn samenwerkingsverbanden van zorginstellingen, bedrijven en onderwijsinstellingen rondom een zorgthema en locatie. Het fieldlab in Lent is een iniatief van Zorgcluster Thermion gericht op het testen en doorontwikkelen van innovaties voor digitale zorg, preventie en zorg voor patiënten met meerdere ziekten of aandoeningen. Het Field Lab in Nijmegen is het een initiatief van de St. Maartenkliniek en richt zich op innovaties voor dwarslaesiepatiënten, zelfrevalidatie en lage rugpijn.

Testen

In een fieldlab worden vragen van de patiënt gekoppeld aan producten van bedrijven. Het bedrijf kan zijn nieuwe product samen testen met zorgverleners en patiënten, waardoor het product maximaal aansluit op de vraag van de markt. In de Field Labs doen meerdere zorginstellingen mee. Dit biedt bedrijven de kans om via het fieldlab een grotere groep van potentiële klanten te laten zien wat de innovatie voor ze kan betekenen.

Verdienmodel

De Field Labs krijgen drie jaar de tijd om een eigen verdienmodel te ontwikkelen. Andere fieldlabs voor zorginnovatie in Gelderland zijn het Fieldlab Gehandicaptenzorg van SIZA en het Fieldlab Tweedelijnszorg van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.