Aangifte van huwelijk en partnerschap verandert vanaf 1 september 2015


Vanaf 1 september 2015 doet u geen huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap meer, maar maakt u aan de ambtenaar van de burgerlijke stand het voornemen kenbaar om te willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te willen gaan.

U meldt dit voortaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u gaat trouwen of het geregistreerd partnerschap aangaat, niet meer per definitie in uw woongemeente.

Een uitzondering geldt voor het paar dat buiten Nederland woont, en waarvan een van beiden de Nederlandse nationaliteit bezit. Zij moeten de verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag.

Wat verandert er?


U hoeft niet langer in de woonplaats van een van beide partners in ondertrouw te gaan.

Wat blijft hetzelfde?


* De melding is volledig gratis.
* De melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap doet u minstens 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouw- of geregistreerd partnerschapsdatum. Wacht u na de melding langer dan 1 jaar met trouwen of geregistreerd partnerschap? Dan moet u opnieuw melding van uw voornemen doen.
* U heeft nog steeds dezelfde documenten nodig voor het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.
* Uw persoonsgegevens moeten volledig zijn opgenomen in de basisregistratie personen (BRP) van uw woongemeente. Als u in Nederland bent geboren en daar altijd heeft gewoond is dat meestal het geval. Bent u in het buitenland geboren en/of heeft in het buitenland gewoond? Dan moet u misschien
nog aanvullende documenten overleggen.
* Nadat u de melding heeft gedaan zal de ambtenaar van de burgerlijke stand uw gegevens controleren en vaststellen of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Neem daarom ruim voor uw voorgenomen trouw- of partnerschapsdag contact op met de gemeente waar u wilt gaan trouwen.

Meer weten?

U kunt hier alle informatie over huwelijk en geregistreerd partnerschap vinden en ook de meldingsformulieren downloaden. U kunt ook contact opnemen met de afdeling burgerzaken, telefoon 0299-409409.