Provincies vragen aandacht voor zorgvuldige invulling van regionale omroepen in toekomstig mediabestel
Provincies vragen aandacht voor zorgvuldige invulling van regionale omroepen in toekomstig mediabestel
26 augustus 2015
Op 25 augustus heeft staatssecretaris Sander Dekker (OCW) aan de Tweede Kamer een wetsvoorstel tot wijziging van de Mediawet 2008 gestuurd waarmee hij de publieke mediadienst, en daarmee ook de regionale omroepen, toekomstbestendig wil maken. Hoewel de regionale omroepen sinds 1 januari 2014 niet meer onder verantwoordelijkheid van de provincies maar van het rijk vallen, wordt met grote belangstelling uitgekeken naar de beleidsreactie van Dekker. De regionale omroepen vervullen een sleutelrol in de regionale informatie-, nieuws- en cultuurvoorziening.
Het IPO dringt aan op een zorgvuldige invulling van de regionale omroepfunctie gezien de nadrukkelijke wens van de staatssecretaris om de wetswijziging al per 1 januari 2017 in te laten gaan. Consequentie daarvan is dat het wetsvoorstel al bij de Tweede Kamer is ingediend, terwijl de beleidsreactie van de staatssecretaris op het rapport Het nieuwe publieke regionale mediabedrijf: betrokken en betrouwbaar van ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking, koepelorganisatie voor de regionale omroepen) nog op zich laat wachten. Dekker belooft zijn reactie inclusief een mogelijke wijzing van het wetsvoorstel nog voor het herfstreces aan de Kamer te sturen, zodat het debat voor dat reces kan plaatsvinden.
ROOS stelt in haar rapport een nieuw bestuursmodel voor om het regionale omroepbestel slagvaardiger en efficienter te organiseren. Daarmee geeft zij invulling aan de opgelegde bezuiniging van EUR 17 miljoen. Het plan van ROOS is niet bij alle regionale omroepen in goede aarde gevallen. Zij zien het plan om taken te clusteren als het begin van het einde van de autonomie . De volgende stap zou dan zijn het opgeven van de inhoudelijke zeggenschap. Ook de Raad voor Cultuur is kritisch over het voorstel en heeft de staatssecretaris onlangs zelfstandig voorzien van advies om de governance te verstevigen.
De provincies hebben steeds gepleit voor een zelfstandige omroepfunctie, die uiting kan geven aan de regionale identiteit en een democratische waakhondfunctie vervult door lokale en regionale politiek scherp in de gaten te houden. Inhoudelijke autonomie is daarbij essentieel. Daarom blijven de provincies aandringen op onafhankelijke redacties, een eigen budget en verankering van regionale binding. Wij zijn van mening dat programma's in dialoog met de regio tot stand moeten komen zodat kijkers en luisteraars zich hierin herkennen. De staatssecretaris erkent dat de eigen identiteit van de verschillende regio's in de programma's tot uiting moet blijven komen. En zowel ROOS als de Raad voor Cultuur zijn voorstander van een sterke en onafhankelijke regionale omroep.