Bezwaar tegen verzegelen speeltoestellen


Bezwaar tegen verzegelen speeltoestellen

26 augustus 2015
De gemeente Zwolle tekent bezwaar aan tegen een besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die op acht plekken in de stad speeltoestellen in de openbare ruimte wil verzegelen of verwijderen.

Volgens het college van burgemeester en wethouders staat dit voornemen tot handhaving haaks op de pilot die dit voorjaar van start ging, waarin inwoners onder voorwaarden op grasveldjes of pleintjes speeltoestellen kunnen plaatsten.

"Wij geven ruimte aan inwoners om bijvoorbeeld een plastic glijbaan of een trampoline in de openbare ruimte te plaatsen. Dergelijke kleine initiatieven vergroten de kwaliteit en het gebruik van de openbare ruimte door en voor bewoners", verklaart wethouder Filip van As.

"De Voedsel- en Warenautoriteit schaart deze speeltoestellen onder de richtlijnen die er zijn voor openbare speelplekken en vindt ze niet geschikt voor gebruik in de openbare ruimte. We hebben te horen gekregen dat de speeltoestellen verzegeld of wel verwijderd worden."

Bezwaar

De gemeente Zwolle is het daar niet mee eens en diende daarom een bezwaarschrift in. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een brief gekregen waarin het college vraagt om een gesprek om te kijken hoe dit in het nieuwe Warenwetbesluit Attractie en Speeltoestellen aandacht
kan krijgen.

Veiligheid

"De gemeente Zwolle heeft, net als het Rijk, veiligheid hoog in het vaandel, daaraan wordt niet getornd. Wel vinden we dat de regels minder streng moeten zijn, zodat inwoners onder hun eigen verantwoordelijkheid kleine speeltoestellen kunnen plaatsen. Ik ben van mening dat we dit met een
aantal heel eenvoudige regels goed hebben geregeld", aldus Van As.

Zo moet het toestel heel zijn en ver genoeg af staan van de straat of andere speeltoestellen. Bewoners zorgen zelf voor draagvlak in de buurt en lossen eventuele problemen samen op. Speeltoestellen die op of in de grond zijn vastgezet, moeten wel aan de wettelijke eisen voldoen. De
wijkbeheerders houden dit in de gaten en spreken bewoners aan als een speeltoestel niet goed geplaatst is of kapot is.

Vervolg

De pilot wordt najaar 2015 geevalueerd. De komende weken moet blijken wat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met het bezwaarschrift van de gemeente Zwolle doet.