Dermatologen Havenziekenhuis leiden huisartsen op

25 augustus 2015

Met ingang van juli 2015 kunnen huisartsen in opleiding (AIOS) binnen hun curriculum kiezen voor een stage dermatologie in het Havenziekenhuis. Een ontwikkeling die de dermatologen van het Havenziekenhuis van harte ondersteunen. Maar liefst 30% van het totale aanbod van klachten, dat aan de huisarts wordt gemeld, heeft betrekking op de huid. Dermatologische aandoeningen vormen daarmee, na klachten van het bewegingsapparaat, een aanzienlijk aandachtsgebied voor de hedendaagse huisarts. Gecombineerd met de huidige verschuiving van ziekenhuiszorg naar de huisarts, wordt het steeds belangrijker dat huisartsen op de hoogte zijn van diagnose en behandeling van huidproblemen.

Sinds jaren geldt, als standaard onderdeel binnen het tweede opleidingsjaar huisartsgeneeskunde, een klinische stage bij een van de grote specialismen zoals Interne Geneeskunde, Heelkunde of de Spoedeisende Hulp. Nu het huidige opleidingsprogramma meer gelegenheid biedt voor differentiatie van de individuele AIOS wordt een trend gezien in het aantal huisartsen in spe dat kiest voor een verdiepingsstage binnen de Dermatologie.

Naast chronische huidziekten als eczeem en psoriasis, houden de dermatologen van het Havenziekenhuis zich ook bezig met de behandeling van huidkanker en spataderen. Bovendien is er binnen het team van dermatologen ook expertise in tropische aandoeningen als Leishmaniasis en tungiasis.

Annemarie Klomp (huisarts in opleiding) beet het spits af en begon per 1 juli jongstleden met haar verdiepingsstage binnen onze polikliniek. Zij acht een dergelijke verdiepingsstage onmisbaar binnen haar opleiding tot huisarts: `Dagelijks zie ik patienten met klachten van de huid. Of het nu gaat om een exacerbatie van bekend eczeem of urticaria, wratten of psoriasis. Patienten zijn zelf steeds beter op de hoogte en kloppen dus ook sneller bij ons aan. Maar het gebeurt ook meer en meer dat patienten niet primair voor een aan huid gerelateerde klacht komen, maar terloops nog wel `graag even een pukkeltje of plekje willen laten zien'. Dit is vanzelfsprekend het gevolg van meer aandacht in de media omtrent huidkanker. Door het meelopen, meekijken en meedenken over dermatologische zaken in de volle breedte van het vak ben ik bewuster en bekwamer geworden in het omgaan met huid gerelateerde klachten. En daar worden zowel patient als huisarts beter van!"