Ministerie: dat mag geen ketchup heten
in Israel / door Elise Friedmann / op 25/08/2015 om 15:47 / Tags: VS
`Heinz' synoniem met `ketchup'? Niet in Israel. Om zich ketchup te mogen noemen, moet een saus 41% tomatenconcentraat bevatten van het Israelische ministerie van Gezondheid en 10% echte tomaat. Heinz adverteerde ooit dat bijna tweederde van zijn ketchup uit tomaat bestaat, maar het product heeft maar 21% concentraat en 6% tomaat. Het mag zich voortaan op zijn Hebreeuwse etiketten geen ketchup meer noemen.
De ketchupkwestie krijgt internationaal veel aandacht, mogelijk omdat tomaten een fijn onderwerp zijn in komkommertijd. De oorlog is de schuld van fabrikant Osem, die al 66% van de Israelische ketchupmarkt in handen heeft. Osem heeft het concurrerende product stiekem laten testen en toen geklaagd bij het ministerie over de te kleine hoeveelheid tomaat. Nu mag Heinz alleen nog maar `tomaten-smaakmaker' heten.
Je zou verwachten dat Heinz zich daar weinig van aantrekt, want op het Engelstalige etiket op de voorkant van de fles mag het nog wel gewoon `ketchup' heten en het summum van Amerikanisme heeft vast weinig te vrezen van Osem. Maar de plaatselijke importeur laat het er niet bij zitten. Hij gaat in beroep bij het ministerie; volgens Haaretz wordt er nu aan gewerkt om de vereiste hoeveelheid tomaat terug te brengen tot 6 procent. Dan kan Heinz weer meedoen.
`De tijd moet leren of de regels sneller veranderd kunnen worden dan Heinz uit een glazen fles glijdt', schrijft Haaretz. Een saillant detail is dat de tomatenprijs in Israel op dit moment de pan uitrijst.