Beginnende branden blussen, hoe werkt dat?
Wat te doen bij een beginnende brand? In veel gevallen kunt u een kleine brand zelf blussen. Dat kan uiteraard alleen als u weet hoe u dat op een veilige manier kunt doen. Hieronder een paar tips.
De belangrijkste tip
Als eerste en belangrijkste tip adviseren wij u om alleen te blussen als u en uw huisgenoten nog steeds veilig de woning kunnen verlaten. Bij twijfel dus niet blussen, maar iedereen in veiligheid brengen en 112 bellen. Bedenk ook dat rook giftig is en inademen dus gevaarlijk.
Water
Het lijkt heel logisch om brand te blussen met water. Voor brandende olie of brand door een elektrisch apparaat geldt dat echter niet. Gebruik dan een brandblusser of blusdeken.
Gebruik van een blusdeken
Gebruikt u een blusdeken, wikkel dan de punten van de blusdeken rond uw handen. Houdt de blusdeken voor uw lichaam. Bedek de brandhaard vervolgens met de deken. Haal de deken pas weg als het vuur volledig gedoofd en de hitte weg is.
Vlam in de pan
Een vlam in de pan is heel vaak de oorzaak van een woningbrand. Het ontstaat als vet te heet wordt. Leg, bij een vlam in de pan, direct een deksel of een blusdeken op de pan. Zet vervolgens de hittebron en eventuele afzuigkap uit. Zorg dat u altijd een deksel klaar heeft liggen als u kookt.
Dan bent u altijd voorbereid.
Gebruik van brandblussers
Het is handig om brandblussers in huis te hebben, zeker in de keuken. Brandblussers zijn echter niet voor alle branden geschikt. Op de blusser staat met symbolen aangegeven voor welk soort brand de blusser te gebruiken is. Meestal is dat voor verschillende soorten branden, maar het is
belangrijk dat u daarop let als u een blusser koopt.
Met een poederblusser kunt u de meeste beginnende brandjes blussen en ze zijn relatief goedkoop. Echter, elektronische apparatuur kan niet goed tegen het poeder en het poeder is heel moeilijk op te ruimen. Dit maakt ze minder geschikt voor in huis.
Een brandblusser werkt maar heel kort. Nader de brand daarom zo dicht mogelijk en spuit met korte stoten. Richt niet op de vlammen, maar op het materiaal dat brandt.
Meer informatie over de brandweer vindt u op www.vrubrandweer.nl.
Er is een folder over het onderwerp beschikbaar getiteld `Rookmelders en brandblussers'. Deze kunt u downloaden via www.brandweer.nl.
Meer informatie
Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Hebt u vragen? Stel ze gerust. Zij geven u graag informatie en advies. Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.
Bron: Veiligheidsregio Utrecht (VRU)