'Regenbogen' voor de kust van Texel'
printprint favoriet toevoegenfavoriet toevoegen
[25 augustus 2015, bron: Rijkswaterstaat]
Rijkswaterstaat start begin september met het aanbrengen van zand voor de kust van Texel. Dit is nodig omdat delen van de Texelse kust zand verliezen door invloeden van wind en zee. In totaal stort Rijkswaterstaat 4,5 mln. kubieke meter zand op de zeebodem, zodat het eiland goed beschermd blijft.
Het werk levert geen overlast op voor strandbezoekers. Wel moeten watersporters en scheepvaart afstand houden tot het baggerschip.
Het zand wordt vlak voor de kust aangebracht op een diepte van 5 tot 8 meter. Een baggerschip stort een lading zand op de zeebodem in de vorm van een zandbank. Dat gebeurt door het zand onder uit het schip te laten vallen of door zand met een boog uit het schip te spuiten. De laatste methode
heet rainbowen, omdat het zand dat opgespoten wordt de vorm heeft van een regenboog. De ontstane zandbank breekt de golven. Door de stroming beweegt het zand langzaam richting de kust. Het werk wordt niet in een keer afgerond; uiterlijk eind 2016 moet de kust versterkt zijn.
Kustonderhoud
De werkzaamheden bij Texel maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en
zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.rws.nl/kustonderhoud of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis bereikbaar op werkdagen van 07.00 - 20.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 - 18.30 uur).