Oppervlaktewater Beerze-Reuselgebied opnieuw gecontroleerd op bestri..
25 augustus 2015 Tussen 6 mei en 20 mei 2015 heeft de tweede bemonsteringsronde van het oppervlaktewater in het projectgebied plaatsgevonden. Daarbij werden op 6 plaatsen monsters van de Groote en Kleine Beerze, Reusel en Raamsloop genomen en onderzocht op een uitgebreid pakket van
bestrijdingsmiddelen.
In tegenstelling tot de bemonsteringsronde in maart zijn nu wel overschrijdingen geconstateerd. Namelijk 0,92 ug/l Pymetrozine (norm 0,5 ug/l) in de Koevertsche Loop bij Lennisheuvel en 0,58 ug/l Linuron (norm 0,25 ug/l) in de Kleine Beerze bij Middelbeers.
De werkzame stof Pymetrozine wordt gebruikt tegen luizen in aardappelen en boomkwekerijgewassen. Beide gewassen komen in het stroomgebied van de Koevertsche Loop voor waarbij de nadruk ligt op de boomkwekerijgewassen.
De werkzame stof Linuron wordt gebruikt als onkruidbestrijdingsmiddel in aardappelen.
In de overige waterlopen zijn van de onderzochte werkzame stoffen geen overschrijding van de norm aangetroffen.
Naleefgedrag bedraagt 93%
Medio maart zijn handhavers van Waterschap De Dommel gestart met het controleren van percelen die met onkruidbestrijdingsmiddelen zijn bespoten en grenzen aan sloten. Hierbij was het naleef- gedrag tot op heden hoog; 93,0%. Er werden 71 bespoten percelen en bespuitingen gecontroleerd waarvan
er 66 akkoord zijn, 2 kregen een schriftelijke waarschuwing en 3 een boeterapport (zie www.dommel.nl/handhaving).
Voorlichting
De eerste maanden van 2015 hebben in het teken gestaan van uitgebreide voorlichting aan de doelgroepen. Hierbij werden ZLTO en Cumela betrokken. Ook zijn `toolboxen emissiebeperking' uitgereikt tijdens controles en bij bijeenkomsten voor spuitlicenties neergelegd.
Waterschap De Dommel ziet het als een uitdaging om het naleefpercentage de komende jaren te verhogen. Dit zorgt voor schoon oppervlaktewater en helpt de landbouwsector een effectief middelenpakket te behouden.
Aandacht voor niet bespuiten van de slootkant bij de kopakker
Nogmaals vraagt het waterschap aandacht voor de manier van bespuiten bij de kopakkers. De veldspuit wordt daar vaak iets te ver naar achteren gereden. Hierdoor wordt de slootkant (onbewust) bespoten. Het waterschap vraagt uitdrukkelijk dit te voorkomen, zodat handhavend optreden niet nodig is.