Vanaf 1 september 2015 vervalt de ondertrouw (huwe
Vanaf 1 september 2015 vervalt de ondertrouw (huwelijksaangifte)
Vanaf 1 september verandert de term 'ondertrouw' in 'voornemen tot huwelijk of geregistreerd partnerschap'. U hoeft dan niet meer naar uw woongemeente om uw voornemen kenbaar te maken. U kunt hiervoor rechtstreeks terecht bij de trouw- of partnerschaps-gemeente van uw keuze. Wilt u na 1
september uw huwelijk of geregistreerd partnerschap kenbaar maken? Neem dan op tijd contact op met de gemeente van uw keuze.
Uw voordeel van deze wetswijziging
U kunt contact opnemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u in het huwelijk wilt treden of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. Daar maakt u dan uw voornemen kenbaar. U hoeft dus niet langer in de woonplaats van een van beide partners in ondertrouw te gaan.
Verder verandert er voor u niets
Net als de ondertrouw, moet de melding (schriftelijk) minstens 2 weken en maximaal 1 jaar voor de huwelijks- of geregistreerd partnerschapsdatum gedaan zijn. Bent u in het buitenland geboren, heeft u in het buitenland gewoond en/of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u
misschien nog steeds documenten overleggen. Neem altijd contact op met de gemeente.
Voor 1 september 2015 in ondertrouw gegaan
Voor bruidsparen die voor 1 september 2015 in ondertrouw zijn gegaan en na die datum trouwen of een partnerschapsregistratie aangaan, is het niet nodig om deze melding alsnog te doen. De ondertrouw blijft geldig.