Van Rijn onder indruk van slimme zorgwoning Gorredijk
Nieuwsbericht | 24-08-2015
Langer thuis wonen
Nederlanders worden ouder en blijven langer gezond. Ze wonen daarbij steeds langer zelfstandig in hun eigen huis. De hervorming van de zorg speelt daarop in. Langer thuis wonen vraagt om samenwerking op regionaal en lokaal niveau. Gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren, woningcooeperaties en clientorganisaties werken samen aan nieuwe woonvormen en concepten. Gorredijk is daar een mooi voorbeeld van.
Zie ook: Kamerbrief over de voortgang van de Transitieagenda langer thuis wonen
Volgen vanuit praktijk
Van Rijn bezoekt de komende maanden tientallen locaties in Nederland om te zien hoe de decentralisaties van de zorg in de praktijk verlopen en welke initiatieven daarbij ontstaan. Van Rijn: 'Het overhevelen van zorgtaken naar de gemeente was niet het doel, maar het middel om te komen tot betere zorg, dicht bij mensen. Daarom ben ik de komende tijd met drie vragen op de werkvloer te vinden: Wat gaat er goed? Wat kan er beter? En hoe maken we een einde aan de administratieve lasten waar iedereen in de zorg genoeg van heeft?
Hervorming langdurige zorg
De overheveling van lichte zorg en ondersteuning is onderdeel van de hervorming van langdurige zorg. Die is er op gericht is de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid bij de zorg te versterken en te verbeteren. Dat gebeurt door in de Wmo 2015 bij de ondersteuning thuis meer rekening te houden met persoonlijke omstandigheden en versterking van de wijkverpleging in de zorgverzekeringswet. Mensen met een zware zorgvraag vinden zekerheid in de Wet langdurige zorg.