Goedkope huishoudelijke hulp via trainingsprogramma


Komt u niet in aanmerking voor huishoudelijk ondersteuning via de Wmo? Vindt u de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp via de Wmo te hoog? Bent u mantelzorger en wilt u tijdelijke ondersteuning? Dan kunt u nu gebruik maken van deze nieuwe dienst.

In een notendop

In de flyer (pdf, 193 KB) leest u hier meer over, maar in het kort komt het hierop neer. In het trainingsprogramma wordt een aantal ervaren huishoudelijke hulpen gekoppeld aan mensen met een licht verstandelijke beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt, hun leerlingen. Deze leerlingen
geven zich hiervoor vrijwillig op. De ervaren krachten zijn in dienst bij thuiszorginstellingen waarmee wij samenwerken. U kunt vervolgens als inwoner van onze gemeente deze huishoudelijke hulpen plus leerling tegen een laag tarief inhuren.

Doel

Het doel van het trainingsprogramma is om mensen met een licht verstandelijke beperking meer zelfredzaam te maken en toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt en de afstand tot de arbeidsmarkt van mensen met een uitkering te verkleinen. Zij doen immers werkritme op, ontplooien vaardigheden en zij
krijgen meer structuur in hun leven. Zo geven wij invulling aan de Wmo 2015 en de Participatiewet, die beiden dit jaar zijn ingegaan. Natuurlijk houden we goed in de gaten dat dit niet leidt tot verdringing van werk bij thuiszorginstellingen.

Veilige omgeving

Omdat het om een kwetsbare groep gaat, werken veel gespecialiseerde organisaties samen te weten: Activite, WIJdezorg, en Tom in de buurt. Zo zijn we verzekerd van een goede begeleiding van de leerlingen en de trainers. Samen zorgen deze organisaties voor een goede `match' tussen trainer en
leerling en tussen u als klant en het samengestelde koppel dat u komt helpen bij uw huishouding.

Eerst op proef

Inwoners mogen maximaal 3 uur per week huishoudelijke hulp inkopen. Inwoners kunnen deze nieuwe dienst voor een periode van 4 weken op proef uitproberen. Daarna kan een contract worden afgesloten voor minimaal 3 maanden tot maximaal eind 2016. In die tijd krijgt u als klant steeds dezelfde
hulp van de thuiszorginstelling. De leerlingen kunnen door de tijd wel wisselen, omdat zij op een gegeven moment hun training afgerond hebben of omdat ze een baan hebben gevonden.

Kosten

Dit jaar kost een hulp in de huishouding via dit trainingsprogramma EUR 7,50 per uur. De gemeente vult het bedrag voor de thuishulp verder aan. In 2016 betaalt u EUR 9,50 voor deze dienst.

Interesse?

Deze dienst is voor alle inwoners van Kaag en Braassem beschikbaar. Heeft u belangstelling? Dan kunt u contact opnemen met een van onderstaande organisaties.

* ActiVite: teamhv@activite.nl of 071 516 13 29
* De Driemaster: info@dedriemaster.nu of 0172 42 75 00
* Wmo loket: info@kaagenbraassem.nl of 071 332 72 72
* WIJdezorg: zorgbemiddeling@wijdezorg.com of 088 209 10 00
* Kernteam: info@kernteamkb.nl of 088 254 23 55
* Tom in de buurt: team.kaagenbraassem@tomindebuurt.nl of 088 900 45 67

Let op: Op dit moment zijn er meer aanvragen dan leerlingen. Het kan zijn dat u dus even moet wachten voor deze vorm van hulp.

Kijk voor meer informatie over de Wmo, jeugdhulp en werk en inkomen gaat u naar www.kaagenbraassem.nl/ondersteuning.