Persoonlijke verhalen in De Nalatenschap: Informatie aflevering 1 t/m 5
Persoonlijke verhalen in De Nalatenschap: Informatie aflevering 1 t/m 5
Hilversum, 20 augustus 2015 - Op maandag 24 augustus om 18.55 uur start op NPO 2 het zevende seizoen van De Nalatenschap bij MAX. Voor veel mensen is de stap om bij de notaris hun nalatenschap vast te leggen, heel groot. Toch hebben steeds meer mensen de wens na hun dood iets te betekenen voor een ander door hun geld of bezittingen na te laten aan een goed doel.
Afl. 1 | KNGF Geleidehonden | Maandag 24 augustus om 18.55 u op NPO 2
In de eerste aflevering staat het leven en de nalatenschap van Willem van den Oudenrijn centraal. Hij is op 84-jarige leeftijd overleden en heeft een groot deel van zijn nalatenschap geschonken aan KNGF Geleidehonden. De keuze voor dit goede doel is vanzelfsprekend door zijn slechtziendheid en enorme liefde voor dieren. "Ik denk dat hij zelf eigenlijk graag een blindengeleidehond had gehad", aldus goede vriendin Dorien.
Ondanks een moeilijke start in het leven, was Willem van den Oudenrijn een zorgzame man die veel heeft betekend voor anderen. Zijn hart lag bij zijn eigen paradijs, de boerderij in Vinkeveen die zijn ouders hebben gebouwd. Hoewel Willem vrijwel zijn hele leven vrijgezel bleef, was hij alles behalve eenzaam. De boerderij was een komen en gaan van mensen die er gebruik van konden maken door bijvoorbeeld hun paarden er te stallen.
Als erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende en Patricia Elings van KNGF Geleidehonden het huis doorlopen wordt duidelijk dat Willem altijd in was voor gezelligheid en een borrel brandewijn. Hij dronk dit het liefst op zijn favoriete plekje onder de treurwilg. De laatste jaren van zijn leven bracht Willem door in een verzorgingshuis. En ook al waren zijn geliefde paarden, koeien en honden verdwenen en de stallen leeg, weerhield dit hem er niet van om vrijwel dagelijks nog naar zijn boerderij te gaan.
Het geld dat Willem nalaat kan KNGF Geleidehonden goed gebruiken voor het opleiden van blindengeleidehonden. Na deze opleiding kunnen de honden hun baas dag en nacht helpen met een mobieler, zelfstandiger en vrijer leven. Deze honden brengen hen dagelijks levensgeluk.
Afl. 2 | Leger des Heils | Dinsdag 25 augustus om 18.55 uur op NPO 2
Deze aflevering van De Nalatenschap vertelt het verhaal van de zachtmoedige en behulpzame Ronald de Boer uit het pittoreske Winsum, wiens leven veel te vroeg ten einde kwam. In oktober 2014 werd geconstateerd dat Ronald keelkanker had en vrij snel daarna is hij op 56-jarige leeftijd overleden. Toch wist Ronald tijdens zijn gehele leven zijn gevoel voor humor te behouden.
Na de MAVO moest Ronald vanwege de dienstplicht naar Libanon voor een vredesmissie. Hier heeft hij veel meegemaakt en dit heeft hij nooit meer helemaal los kunnen laten. Hij vierde hier zijn 21e verjaardag, maar dit werd uiteindelijk een zwarte dag door de dood van zijn dienstmakker. Een aantal jaren na zijn terugkeer uit Libanon vond Ronald weer blijdschap in zijn werk als, onder andere, concierge bij een basisschool, waar de kinderen gek op hem waren.
Ronald was een echte sportman. Schaatsen, slagbal, dammen, overal was hij goed in en hij vond het leuk de leerlingen hierbij te begeleiden. In zijn jongste jeugd was hij zelf een zeer getalenteerde voetballer, maar helaas sloeg op jonge leeftijd het noodlot toe, en heeft hij niet de top behaald. Deze tegenslag weerhield hem er echter niet van om te blijven genieten van de sport door het kijken van wedstrijden op televisie. Dit bleef niet onopgemerkt: "Hij schreeuwde dan zo hard mee dat de scheidsrechter het bijna had kunnen horen", grapt jeugdvriend Bert Mulder.
Ronald schenkt zijn nalatenschap aan het Leger des Heils, en met behulp hiervan kan dit goede doel mensen aan de rand van de samenleving hulp bieden. Een voorbeeld hiervan is het project 50/50 Wood dat een nuttige dagbesteding en werkervaring biedt, zodat de stap naar een maatschappelijke baan makkelijker is.
Afl. 3 | Dierenbescherming | Woensdag 26 augustus om 18.55 u op NPO 2
In deze aflevering staat het leven van Lia van Eijk centraal. Zij is op 83-jarige overleden en heeft haar nalatenschap geschonken aan de Dierenbescherming. Lia groeide op in Maassluis en was dagenlang te vinden op het strand of in het water. Ze had een warme moeder, maar was desondanks een echt vaderskindje. Lia was zeer trots op haar vader. Hij werkte als loodser in de haven, destijds een beroep met veel aanzien. Deze achtergrond in de scheepsvaart vertaalde zich later in een goede functie voor Lia bij een rederij in de Rotterdamse Haven. Ze werkte hier enkel met mannen, maar dat was voor de vrijgevochten Lia geen enkel probleem.
Hier ontmoette Lia haar man, Dirk, waarmee ze een avontuurlijk en welvarend leven leidde. Ze waren een bijzonder stel om te zien omdat Dirk veel kleiner was. Bovendien gingen zij vaak samen op reis naar bijzondere bestemmingen in binnen- en buitenland. Op foto's hiervan kun je zien dat er aan boord van het vliegtuig gewoon nog een sigaretje gerookt kon worden.
Tijdens een rondgang door het huis komen erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende en Jeroen van Dijke van de Dierenbescherming erachter dat Dirk niet de enige liefde in het leven van Lia was. Zij leefde namelijk voor haar katten, en behandelde hen alsof ze haar kinderen waren. "Zo vertelde ze haar katten wanneer ze naar buiten gingen hoe laat ze weer thuis moesten zijn", aldus vriendin Toke.
Het bedrag dat Lia nalaat aan de Dierenbescherming kan zij goed gebruiken. Daarmee kunnen onder andere zwerfkittens worden opgevangen in gastgezinnen om te socialiseren, waarna er weer een nieuw thuis voor ze wordt gezocht.
Afl. 4 | Nierstichting | Donderdag 27 augustus om 18.55 u op NPO 2
Martha Gaikema is op 70-jarige leeftijd overleden en liet een groot deel van haar nalatenschap achter aan de Nierstichting. Ze was nierpatient en moest hiervoor veel met de taxi op en neer naar het ziekenhuis voor een dialyse behandeling. Hoewel dit zwaar en slopend was en het haar leven inperkte, waren deze momenten voor haar ook lichtpuntjes. Bijvoorbeeld het contact dat ze daar had met andere patienten en een hele speciale taxichauffeur waarop ze smoorverliefd was. Martha is echter altijd alleen gebleven maar zonk graag weg in de meeslepende romantiek van boeketreeksboekjes.
Martha is geboren en overleden in haar huis in Drachten, waar zij samenwoonde met haar moeder. Zij waren niet enkel moeder en dochter, maar ook beste vriendinnen die alles samen deden. Tijdens de rondgang komen erfenisafwikkelaar Oscar Balkenende en Hilde de Rooij van de Nierstichting in een huis waar de tijd te lijkt hebben stilgestaan, en vinden zij een paar zeldzame muzieksingles.
Met haar buren had Martha goed en veelvuldig contact, zij vertellen dat zij op haar manier echt kon genieten van het leven. Martha zat graag op haar luie stoel voor de tv. Ze zat echter niet altijd stil. De buren kunnen zich nog goed herinneren hoe zij zwierend door het huis danste. Maar had zij graag een danspartner gewild?
Het geld uit de nalatenschap van Martha zal bijdragen aan de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. Dit zal het leven van nierpatienten wereldwijd verbeteren door ze veel meer vrijheid en een betere behandeling te bieden ten opzichte van de huidige dialyse methodes.
Afl. 5 | Amnesty International | Vrijdag 28 augustus om 18.55 uur op NPO 2
Mien Vernooij is op 84-jarige leeftijd gestorven. Haar leven stond in het teken van het opkomen voor anderen. Mien heeft haar nalatenschap vrijwel geheel geschonken aan Amnesty International, een goed doel waarvoor zij zich langs als vrijwilliger heeft ingezet. Tot aan haar dood heeft zij zich ingezet tegen onrecht en voor mensenrechten. "Ze had helemaal geen tijd om dood te gaan", aldus zus Lucia.
Mien is opgegroeid als boerendochter nabij Harmelen, maar voor een dochter uit een boerengezin was ze destijds behoorlijk avontuurlijk. Hoewel de vader van Mien zijn kinderen graag in het boerenleven zag, koos zij ervoor om een opleiding te volgen tot verpleegster. Het was haar grote droom om mensen te helpen, en deze wens kon zij op een bijzondere manier waarmaken toen zij op jonge leeftijd werd gevraagd om als verpleegster te werken in Pakistan. Mien verlaat het boerenerf en vertrekt in de eerste instantie voor vijf jaar. Na een korte thuiskomst besluit zij opnieuw naar Pakistan te gaan. Ditmaal keert zij echter vroegtijdig en gedesillusioneerd terug . Wat deed Mien besluiten om huiswaarts te gaan?
Als Mien terugkomt uit Pakistan, vindt ze de liefde bij Wim. Ze kent hem al haar hele leven, maar pas dan worden de twee een stel. Als natuurliefhebber vond Mien het fantastisch bij echtgenoot Wim in een daggeldershuisje midden in een natuurgebied in te trekken, en deze plek zou altijd bijzonder voor haar blijven. Zo bijzonder, dat ze ervoor zorgt dat dit gebied nimmer bebouwd kan worden.
Amnesty International kan met behulp van het geld uit nalatenschappen wereldwijd opkomen voor mensenrechten. Zoals voor de vele politieke gevangenen in Bahrein, wiens mensenrechten al tientallen jaren door de regering ernstig geschonden worden.
MAX: De Nalatenschap
Vanaf maandag 24 tot en met vrijdag 28 augustus
Om 18.55 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl/nalatenschap
#denalatenschap