Themazitting discriminatie en uitnodiging persgesprek


20 augustus 2015 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland brengt op dinsdag 25 augustus diverse strafzaken waarin discriminatie mogelijk een rol speelt voor de politierechter in Arnhem.

Discriminatie kent vele verschijningsvormen. Op de zitting staan enkele voorbeelden van deze verschijningsvormen

Vanaf 13.30 uur worden zes zaken door de politierechter behandeld, waarin acht personen als verdachte aangemerkt zijn. De incidenten hebben zich afgespeeld in Westervoort (2 zaken), Buren, Wageningen, Arnhem en Ede.

In Westervoort en Buren is aangifte gedaan door slachtoffers die zich door uitlatingen over hun ras of afkomst gekrenkt voelen. De zaak in Wageningen betreft een verdenking van openlijk geweld en belediging van homo's. In de zaken in Arnhem en Ede zouden de verdachten zich in het openbaar
krenkend hebben uitgelaten jegens bevolkingsgroepen. Hiervan is geen aangifte gedaan, maar gaat het OM wel tot vervolging over.

Het belang van discriminatiebestrijding is groot. Iedere burger moet zich een volwaardig burger voelen en gevrijwaard blijven van uitlatingen en handelingen die hem als lid van een vermeend minderwaardige groep bestempelen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een belangrijke rol te vervullen in
de bescherming van de samenleving tegen discriminatie. Het strafrecht biedt bij uitstek de mogelijkheid om mensen publiekelijk ter verantwoording te roepen. Een behandeling van de zaak in het openbaar draagt bij aan de bewustwording.

Strafrecht is een van de middelen om discriminatie te bestrijden en de norm te handhaven. Daarnaast kan er civielrechtelijk en bestuurlijk worden opgetreden en wordt preventie en bemiddeling ingezet.

Bij de aanpak van de discriminatie werkt het OM intensief samen met de politie en met de Anti Discriminatie Voorzieningen (ADV's) in Oost-Nederland. Burgers kunnen terecht bij de politie voor aangiften van discriminatie. Iedere gemeente in Gelderland beschikt over een ADV waar burgers
bijstand en advies kunnen krijgen bij incidenten waarbij sprake is van discriminatie, pesten of uitsluiting.

Uitnodiging persgesprek

Het Openbaar Ministerie, politie en de Anti Discriminatie Voorzieningen (ADV's) willen de themazitting aangrijpen om aandacht te vragen voor de brede aanpak van discriminatie.

Voorafgaand aan de zitting op dinsdag 25 augustus is er om 12.30 uur een persgesprek met de ADV's , politie en Openbaar Ministerie.

Er is dan gelegenheid om over de aanpak van discriminatie te spreken met

* Marjolein Eeuwes (directeur-bestuurder Meldpunt Discriminatie en Pesten in Arnhem/Gelderland Midden) en Gina Plaggenborg (directeur Ieder1gelijk in Nijmegen/ Gelderland Zuid)
* Peter Slort, hoofd operatien en referent in de eenheidsleiding Politie Oost NL voor het thema discriminatie
* Gerdine Dankers, discriminatie officier OM Oost NL

Na afloop van de zitting is een interview mogelijk met Marielle Hartman, persofficier van justitie.

Het persgesprek vindt plaats vanaf 12.30 uur in het gebouw van het Openbaar Ministerie, Eusebiusbinnensingel 28 in Arnhem.

Media die bij het gesprek aanwezig willen zijn, dienen zich aan te melden bij persvoorlichting.oost@om.nl Contactpersoon is Tineke Zwart.

Het interview met de persofficier vindt plaats rondom de zitting in het gerechtsgebouw. Ook hiervoor is aanmelden gewenst.

Op maandagmiddag 31 augustus is er ook een zitting met discriminatiezaken bij de politierechter in Almelo. Nadere informatie hierover volgt in week 35.

Deel dit op

*