Komt een luipaard bij de dokter in Iran
Dierenarts Jacques Kaandorp (bekend van het televisieprogramma Komt Een Aap Bij De Dokter waarin hij wordt gevolgd tijdens zijn werk bij Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk) gaat samen met zijn cameraploeg op reis. De bestemming is Iran, alwaar Kaandorp zijn medewerking verleent aan een bijzonder jachtluipaardenproject.
Samen met producent Arthur Marres, regisseur Toon den Engelse en cameraman Joost Maas stapt Kaandorp zaterdag op het vliegtuig naar Teheran. Op maandag verplaatst het gezelschap zich met de auto naar het 1000 kilometer verderop gelegen Tandoureh National Park.
Oxford
Daar wordt de crew van het voor even tot `Komt een luipaard bij de dokter' omgedoopte programma ontvangen door Mohammad Farhadinia, student aan de Universteit van Oxford die voor zijn proefschrift een onderzoeksproject uitvoert met Perzische luipaarden (cheeta's) in Iran. Deze dieren worden ernstig bedreigd in hun voortbestaan, zijn een ondersoort van het luipaard en worden ook wel Perzische panters genoemd. Farhadinia is ook mede-oprichter van de ICS (Iranian Cheetah Society).
Er wordt geprobeerd enkele dieren te vangen en hen te voorzien van zenders om zo een beter inzicht te krijgen in bijvoorbeeld hun leefwijze in het noordoosten van Iran. Tot nu toe zijn er drie luipaarden voorzien van een zender en het is de bedoeling dat er met de hulp van Kaandorp nog drie een `GPS-collar' krijgen. Het team van `Komt een luipaard bij de dokter' zal daarvoor in drie tot vier basiskampen verblijven die zijn gelegen in Tandoureh National Park, een de meest mooie en intact gebleven reservaten in het Midden-Oosten, alwaar zich bovendien de meeste Perzische panters ophouden.
Schuw
Twee weken lang worden elke twee uur de vallen gecheckt. Geduld is dus een schone zaak, want je weet nooit wanneer de luipaarden in de buurt zijn. Bovendien zijn de dieren erg schuw en laten ze zich zelden zien. Farhadinia is wat dat betreft voorzichtig: "Ik heb de luipaarden tijdens mijn professionele carriere zelf ook maar een paar keer gezien. Meestal maar een paar seconden. Maar ik heb er goede hoop op dat we tijdens de aanwezigheid van de filmploeg tenminste een luipaard kunnen vangen."
Perzische panters danken hun naam aan een gebied in het zuidwesten van Azie. Dit gebied heette vroeger Perzie. De grootste populatie Perzische panters leeft in Iran, met een geschat aantal van 550-850 individuen. De totale populatie wordt geschat op circa 1.300 panters. Het nogal grote geografische verspreidingsgebied van de Perzische panter verdoezelt het geringe aantal van de gehele populatie. De panters leven in kleine en steeds meer versnipperde populaties. Jacht, vernietiging van leefomgeving en het afnemen van prooidier populaties hebben tot een daling van het aantal panters geleid.
Uniek
Jacques Kaandorp verleent graag zijn medewerking aan het unieke project: "GPS-collars zijn een uitstekend middel om meer inzicht in leefpatronen van dieren te krijgen. Deze collars geven op meerdere momenten per dag door waar een dier zich bevindt. De `collars' gaan gemiddeld twee jaar mee dus op die manier krijg je een goed inzicht in het leven van een dier. Het liefst voorzie je meerdere dieren van een collar zodat je met meer zekerheden conclusies kunt trekken. Het was voor ICS lange tijd onmogelijk om dieren van GPS te voorzien. Dat lag politiek nogal gevoelig omdat er gewerkt moet worden met satellieten. En dat had de regering liever niet. Het is daarom bijzonder dat de toestemming er uiteindelijk wel is gekomen en het geeft ook aan dat het werk van ICS erkend wordt door de Iraanse overheid. Het toont ook aan dat Iran beseft wat voor een waardevol wildleven ze binnen haar landsgrenzen heeft."
Nieuw seizoen
Beelden van de Iran-reis zijn te zien in het nieuwe seizoen van `Komt een aap bij de dokter' dat op zaterdag 12 september van start gaat bij Omroep Brabant.