Sanoma: Sociaal Plan | CNV Dienstenbond
Tot 1 juli jl. hadden we bij Sanoma een Sociaal Plan. Vervolgens hebben CNV Dienstenbond en uw werkgever gesproken over een nieuw sociaal plan. Echter is Sanoma helaas nu van plan om te gaan praten met de Ondernemingsraad (OR).
Waarom is het Sociaal Plan verlopen?
Sociaal Plannen hebben een looptijd. Het Sociaal Plan bij Sanoma had een looptijd tot 1 juli jl. Daarna is het zaak om te praten over een nieuw Sociaal Plan. Uw werkgever en CNV Dienstenbond zijn hieromtrent met elkaar in gesprek geweest, helaas zonder resultaat.
Wat wilde Sanoma in het nieuwe Sociaal Plan?
Uw werkgever wilde in het nieuwe Sociaal Plan rigoureuze wijzigingen doorvoeren ten opzichte van het verlopen Sociaal Plan. Dit heeft te maken met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Hierin wordt de Transitie Vergoeding benoemd. Dit is een vele malen lagere vergoeding dan we tot nog toe
kende (lees: Kantonrechtersformule).
Waarom werd er geen resultaat bereikt?
De Transitie Vergoeding is geen dwingrechtelijke wet. Dat betekent dat het fungeert als een minimum en wij er ten positieve van af mogen wijken. Je kunt het goed vergelijken met het minimumloon. Dat is ook een wet en een minimum en je hebt geen enkele verplichting om er van af te wijken, toch
verdienen de meeste werknemers in Nederland meer dan het minimumloon. In het Sociaal Akkoord, waar de WWZ een afgeleide van is, is juist afgesproken dat werkgever en vakbonden wet overstijgende afspraken kunnen maken.
Helaas moeten wij als CNV Dienstenbond concluderen dat Sanoma meer richting het minimum wil gaan als het gaat om opvangen van sociale gevolgen van een reorganisatie. Hiermee konden wij niet akkoord gaan.
Komt er een reorganisatie aan?
Sanoma heeft ons gezegd dat er geen grootschalige reorganisatie op de planning staat. Wel zou het kunnen zijn dat er van enkele mensen afscheid genomen zou worden. Voor ons was dit een versterking van onze argumenten dat er geen grote wijzigingen dienden plaats te vinden in het Sociaal Plan.
Wat was de conclusie van het gesprek met de werkgever?
Wij hebben bij uw werkgever aangegeven dat wij niet willen praten over een rigoureuze versobering van het Sociaal Plan. Wij opteerden voor een verlenging voor een korte periode (denk aan 3 tot 6 maanden). Zodoende konden we beter inschatten wat er ging gebeuren bij Sanoma en had Sanoma een
Sociaal Plan voor de eventuele kleine wijzigingen die er zouden plaatsvinden in de organisatie.
Sanoma zou reageren op ons aanbod. Helaas heeft Sanoma gekozen om met de OR te praten over een Sociaal Plan.
Kan een OR een Sociaal Plan afspreken?
Eigenlijk kan een OR dat helemaal niet. Wanneer Sanoma tot akkoord komt met de OR zullen ze toch aan u allen individueel een handtekening moeten vragen over het akkoord. U moet in feite dan ook uw akkoord geven, dit komt omdat de OR niet bevoegd is om collectieve afspraken te maken.
Wat gaat CNV Dienstenbond doen?
Met deze nieuwsbrief willen wij u informeren omtrent wat er nu gaande is. Verder zullen wij proberen ons standpunt af te dwingen bij de werkgever en de OR.
Reacties/Vragen?
Uiteraard kunt u ook met uw reacties en vragen bij ons terecht via de mail op het adres a.towhidi@cnvdibo.nl.
Terug