Buitentheater kent geen grenzen
Waarom en hoe stimuleren en ondersteunen overheidsinstanties het reizen van nationale buitentheater gezelschappen? Festivalorganisatoren uit heel Europa gaan hierover op zaterdag 29 augustus tijdens internationaal street arts festival Spoffin in gesprek met overheidsinstanties uit onder meer Catalonie, Frankrijk, Engeland en Nederland. Theatermakers, circusartiesten en professionele straattheater groepen in Europa treden net zo vaak op in het buitenland als in eigen land. Een groot deel van de gezelschappen speelt zelfs vaker in het buitenland dan in het land van herkomst.
Buitentheater kent geen grenzen
HURyCAN (AR/FR) speelt Te Odiero en Je te Haime tijdens Spoffin 2014. Het dansduo reist hiermee inmiddels de wereld over. (Foto: Henry Krul)
Het internationale buitentheater festival Spoffin in Amersfoort - van vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus - organiseert jaarlijks onder de noemer Spoffin PRO een serie ontmoetingen voor professionals. Dit jaar staat onder meer een debat over de reiskosten van theatergezelschappen op het programma. Spoffin deed hiervoor onderzoek naar de ervaringen van reizende gezelschappen en vroeg overheden waarom en hoe zij het reizen van hun nationale gezelschappen stimuleren en ondersteunen.
De verrassende uitkomst van een kleine enquete leerde dat bijna alle op Spoffin aanwezige groepen net zo vaak in het buitenland optreden als in eigen land. Verreweg het grootste deel van de groepen speelt zelfs vaker in het buitenland. Een onderzoek onder Europese theatermakers en circusartiesten gaf een zelfde beeld. Artiesten uit een aantal landen geven aan 50 tot 70 procent van hun optredens buiten de landsgrenzen te spelen. De groepen trekken in de zomer heel Europa door en spelen in vrijwel alle EU-landen, behalve in Frankrijk. Dat land wordt slechts een enkele keer genoemd. Andersom geldt dat Franse artiesten beduidend vaker in eigen land spelen dan er buiten. De Catalanen zijn Europees kampioen internationale optredens. Dat zal verband houden met de financiele malaise bij de Spaanse festivals, maar zeker ook met het stevige Catalaanse beleid om Catalaanse kunst onder de aandacht te brengen in Europa.
Tijdens het debat op 29 augustus is een aantal overheidsinstanties uit onder andere Catalonie, Frankrijk, Engeland en Nederland te gast om met festivalorganisatoren uit heel Europa in gesprek te gaan over de grenzen van het reisbeleid. Daarnaast staat zondag 30 augustus de jaarlijkse Pitch of Plans op het progamma. Artiesten presenteren nieuwe projecten in maximaal drie minuten.