Subsidie voor duurzame en gezondheidsprojecten

Groningen, 18 augustus 2015

Fitheidsmonitor voor brandweerlieden en scanner voor fanatieke sporters

Subsidie voor duurzame en gezondheidsprojecten

De Hanzehogeschool en het UMCG ontwikkelen samen met een aantal bedrijven een fitheidsmonitor voor zware beroepen, zoals de brandweer. Het bedrijf Diagnostics ontwikkelt een scanner waarmee fanatieke sporters hun fitheid kunnen meten. Deze twee en nog drie andere projecten ontvangen subsidie uit het Innovatief Actieprogramma (IAG). Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Dit moet banen opleveren in het midden- en kleinbedrijf.

Fitheidsmonitor De Hanzehogeschool en het UMCG ontwikkelen samen met de bedrijven Procare, aXtion, Science Plus Groep, Estafette en Target Holding een fitheidsmonitor voor lichamelijk zware beroepen. De monitor wordt getest bij een groep van 60 brandweerlieden. Met de monitor kunnen ze hun fitheid meten en krijgen ze feedback en advies op maat. Doel is dat mensen gezond blijven en langer kunnen blijven werken (healthy ageing). Het is de bedoeling dat de monitor op termijn voor meer beroepen inzetbaar wordt en dat noordelijke bedrijven hiermee kunnen verdienen. Voor de ontwikkeling van de monitor stelt de provincie bijna 140.000 euro subsidie beschikbaar. Scanner voor fanatieke sporters Het Groningse bedrijf Diagnoptics heeft een paar jaar geleden een scanner ontwikkeld, waarmee huisartsen en medisch specialisten zonder prikken de aanwezigheid van versuikerde eiwitten in de huid (zogeheten 'AGE's', Advanced Glyciation End-products) kunnen meten. AGE's geven aan dat het lichaam veroudert en wijzen op het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes. Met de scanner is het mogelijk om vroegtijdig en precies een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes vast te stellen. Diagnoptics wil nu samen met het bedrijf Qua-Spec en het UMCG onderzoeken of de scanner ook gebruikt kan worden bij intensieve sporters. De huidige scanner is nog vrij groot en kostbaar. De bedoeling is een apparaat te ontwikkelen waarmee sporters zelf hun fitheid kunnen testen. Voor dit project stelt de provincie 150.000 euro beschikbaar.

Serious games in de gezondheidszorg Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de mensen die in de gezondheidszorg werken last hebben van lichamelijke klachten, zoals van de rug, de nek of de schouders. De Hanzehogeschool Groningen ontwikkelt nu samen met de bedrijven Lerenophetweb B.V., Impuls B.V. en Ergo enzo zogeheten 'serious games', dat zijn digitale spellen, die gebruikers op een speelse manier bewust maken van hun houding. De games zijn geschikt voor verplegers en verzorgers in de thuiszorg, het ziekenhuis en de gehandicaptenzorg. De spellen kunnen ingezet worden bij fysieke trainingen. Een trainer kan dan op basis van de uitkomsten van de games een opleidingstraject samenstellen. Voor dit project stelt de provincie 150.000 euro beschikbaar. Zuiniger vliegen Vijf Groninger bedrjiven uit het MKB (EnerGQ, Deaplearn24, Feldbrugge, Shipdesign en TheRockgroup) ontwikkelen samen met de KLM een methode om energie te besparen in de luchtvaart. Op basis van vlieginformatie van de KLM wordt bekeken hoe vliegtuigen zo zuinig mogelijk kunnen vliegen. Aan de hand van de resultaten kunnen verkeersleiders en de bemanning van een vliegtuig beslissingen nemen om zuiniger te vliegen. Voor de ontwikkeling van de methode stelt de provincie ruim 110.000 euro beschikbaar. Groene lijm ChemCom Industries en Wendelin BV ontwikkelen samen milieuvriendelijke oplosmiddelen. De oplosmiddelen worden onder meer gebruikt bij het maken van lijm, beschermlagen en verf. Nu worden er vooral milieuonvriendelijke middelen gebruikt omdat het te duur is om ecologische middelen te produceren. ChemCom Industries onderzoekt samen met Wendelin BV hoe ze met een experimentele methode het productieproces kunnen aanpassen, waardoor ze goedkoper milieuvriendelijke oplosmiddelen kunnen produceren. ChemCom is een bedrijf dat hars en lijm maakt voor de houtverwerkende industrie en tussenproducten voor de chemische industrie. Wendelin Lab analyseert en ontwikkelt zuiveringstechnieken en groene productiemethoden voor de chemische industrie en de landbouw. Voor de ontwikkeling van de oplosmiddelen krijgen de bedrijven 150.000 euro. Innovatief Actieprogramma Het Innovatief Actieprogramma (IAG) is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Het vierde programma is in november gestart en loopt tot en met 2017. Het totale budget is 6,2 miljoen euro. Daarvan is 2,7 miljoen euro van de provincie en 3,5 miljoen euro van het Samenwerkingverband Noord-Nederland (SNN).