Wereldkaarten vol informatie


Voortgangsinterview DataAtlas
Ik ben fan

Een jaar geleden begon OneWorld magazine aan DataAtlas: een tool voor infographics over wereldwijde ontwikkelingen. Die is nu klaar voor gebruik door nieuwsredacties. "Steeds meer buitenlandverhalen worden straks met data verteld."

Door: Menno van den Bos

* Tag personen
[USEMAP]

OneWorld

In DataAtlas kunnen van ruwe data interactieve wereldkaarten worden gemaakt. Het resultaat lijkt een beetje op de kleine kaartjes over bevolkingsdichtheid en dergelijke uit de Bosatlas, maar dan flitsender. De brondata kan afkomstig zijn van organisaties als de VN, of bijvoorbeeld een
wetenschappelijke publicatie.

"Ik ben trots op hoe vloeiend de tool werkt", zegt Ellen de Lange, de OneWorld-redacteur die het project leidt. "Als er foutjes in je data zitten pikt hij die er bijvoorbeeld al gauw uit. Dan ben je daar niet een hele tijd mee aan het pielen."
DataAtlas is tot stand gekomen dankzij 59.000 euro subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. In onderstaande tutorial wordt de tool uitgelegd:

IFrame

Vooralsnog is OneWorld zelf de belangrijkste gebruiker. De redacteuren maken er producties mee voor de website. De meest recente ging over internettoegang in Afrika (naar aanleiding van trending topic #IfAfricaWasABar op Twitter).

"Zo kun je een actueel onderwerp net iets anders belichten dan wanneer je er gewoon over schrijft", zegt De Lange. Nog een boeiend voorbeeld: deze kaart die ontwikkelingshulp belicht door wereldwijde geldstromen in kaart te brengen.

Maatwerk

De komende tijd gaat DataAtlas ook voor andere media en organisaties dienstdoen. Met stichting SOMO komt er een productie over belastingontduiking. Ook Vrij Nederland wil graag samenwerken.

Verder lopen gesprekken met twee dagbladen en een grote milieuorganisatie. "Iedereen die we contacteren is positief. We hebben nog niet een keer gehoord: 'mwah, dat vinden we niks'", zegt De Lange. "Mondiale datavisualisaties zijn vrij arbeidsintensief voor redacties. Wij maken het veel
makkelijker."

De geinteresseerden nemen niet klakkeloos een abonnement. "Ze vragen eerder om een maatwerk-opdracht, om erachter te komen wat er met DataAtlas mogelijk is. Dat is voor ons ook prettig, want dan krijgen we feeling voor waar behoefte aan is en wat we er allemaal mee kunnen."

Afstemmen

De Lange werkte met twee freelancers aan DataAtlas. De techniek werd grotendeels gedaan door het bureau Total Active Media. Het bleek belangrijk om bovenop dat proces te zitten. "Eerst zeiden we steeds tegen de ontwikkelaars: `we willen ongeveer deze en deze functionaliteit, succes en we
spreken over drie weken weer'. Dat is niet handig, want het wordt niet wat je voor ogen had. Je moet nauwkeurig aangeven wat je wil, en bijna elke dag afstemmen."

Er zit technisch gezien nog rek in DataAtlas. Het liefst verwelkomt De Lange een journalistieke partner die in het project gelooft en de verdere ontwikkeling wil bekostigen. Hoe dan ook is het de bedoeling dat er inkomsten gaan komen. Ook om de tool uiteindelijk goedkoper te maken, en daarmee
ook aantrekkelijk voor freelancers of bloggers.

Wobben

Op dit moment mag iedereen al vrij putten uit de rijke database die DataAtlas heeft aangelegd. Er zijn datasets beschikbaar van de CO2-uitstoot per land tot het aantal vuile toiletten. Een deel van die data is door OneWorld-redacteuren gewobt.

"Via de WOB hebben we bijvoorbeeld opgevraagd hoe vluchtelingen Nederland binnenkomen en welke status de Immigratie- en Naturalisatiedienst hen geeft. Toen bleek dat het vaker wordt gezien als mensenhandel als ze met de bus komen dan als ze per vliegtuig komen", zegt De Lange.

Buitenlandjournalisten moeten zich voorbereiden op meer datajournalistiek, vindt De Lange. "De hoeveelheid data groeit heel hard. De buitenlandjournalistiek van de toekomst bestaat niet meer alleen uit anekdotische verhalen. Data wordt steeds vaker het uitgangspunt."

Lees ook

* Bestuursbesluit DataAtlas

Bijdragen

[IMG]Pieter Rebel