De huishoudtoeslag voor hulp bij het huishouden
Soms kan het ineens gebeuren dat u wat ondersteuning bij het uitvoeren van de huishoudelijke taken nodig heeft. De reden hiervoor kan zijn dat u geopereerd bent en tijdelijk niet zelf de zware huishoudelijke taken kunt uitvoeren, of u breekt uw been of arm, waardoor het huishouden uitvoeren
even niet lukt. Maar ook kan een gezinssituatie soms zo in de war raken, dat hulp bij het huishouden enige tijd verlichting kan bieden, waardoor de situatie weer op de rit te krijgen is.
Zo zijn er meer situaties denkbaar: een overbelaste mantelzorger of dreiging tot overbelasting. Ook dan kan gedacht worden aan hulp bij het huishouden voor de mantelzorger, om zo de zorg, die hij of zij aan een ander levert, langer te kunnen volhouden.
Wie zal dat betalen?
Het Rijk heeft tijdelijk een budget toegekend aan de gemeenten om deze ondersteuning te kunnen bieden. In het verleden is er zo veel bezuinigd op de hulp bij het huishouden dat dit een behoorlijke impact heeft gehad op de burgers zelf, maar ook op de zorgverleners. Veel banen kwamen op de
tocht te staan en er zijn ook veel medewerkers ontslagen. De verwachting is dat met dit budget er meer hulp bij het huishouden geleverd gaat worden en dat dit behoud van banen bij de thuiszorgorganisaties oplevert.
De regeling, genaamd Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT), geldt voor 2015 en 2016.
Hoe werkt het?
Als u van mening bent dat u een beroep kunt doen op de HHT, dan kunt u contact opnemen met een thuiszorgorganisatie van uw keuze, maar wel een die een contract heeft met de gemeente Lingewaard. (zie onderstaande lijst).
Het uurtarief dat u zelf betaalt is EUR 5,- per uur, de meerkosten van EUR 17,50 voor een uur hulp bij het huishouden worden door de gemeente vanuit het Huishoudtoeslagbudget betaald aan de door u gekozen zorgaanbieder. Deze bedragen gelden voor 2015. Als gevolg van veel vraag kan voor 2016
de eigen bijdrage hoger worden vastgesteld.
De zorgaanbieder beoordeelt of u inderdaad tot de doelgroep hoort en sluit vervolgens met u een overeenkomst. Verder regelen zij de administratieve afhandeling en zij innen uw bijdrage middels automatische incasso.
Welke hulp kan worden geleverd?
De dienstverlening die onder de regeling valt is o.a.:
* het huis schoonmaken,(zware en lichte werkzaamheden)
* wassen/strijken,
* Boodschappen doen,
* bereiden van (warm) eten
* de zorg voor kinderen.
Voor wie?
Deze toelage is bedoeld voor mensen die afzien van de "Wmo maatwerkvoorziening" hulp bij het huishouden in verband met de hoogte van de eigen bijdrage. Ook inwoners die geen formeel traject in willen of kunnen gaan, maar in principe wel van de dienst hulp bij het huishouden gebruik willen
maken, kunnen zich aanmelden. U kunt zich ook voor deze voorziening aanmelden, wanneer u extra uren huishoudelijke hulp wilt boven op de reeds geindiceerde uren via de Wmo. Dit alles om zo extra schoonmaakwerk-zaamheden uit te laten voeren die niet onder de "Wmo maatwerkvoorziening" vallen.
HHT mag ingezet worden boven op de uren huidige zorg, maar is niet ter vervanging van de "Wmo maatwerkvoorziening" hulp bij het huishouden.
Hoe vraagt u deze hulp aan?
U kunt een aanvraag doen bij een van de volgende thuiszorginstellingen:
Zorgcentrum St Jozef Gendt, telefoon: 026-3762500
Zorgcentra Betuweland, telefoon: 0481-470660
Thuiszorg Groot Gelre, telefoon: 026-3639223, optie 1
Stichting Verian, telefoon: (088) 126 3 126. Kies optie 2
STMG, telefoon: 026-3762500
A&S groep Arnhem telefoon: 026-4465871
Buurtdiensten Huissen telefoon 06-20257839
Buurtdiensten Angeren, Doornenburg, Gendt, Haalderen, Ressen en Bemmel telefoon 06-20575583