Onderzoek: ‘Tijd voor verbod op superdunne modellen’
Redactie EenVandaag
17-8-2015
Onderzoek: ‘Tijd voor verbod op superdunne modellen’
‘CDA wil afspraken over gebruik modellen in Nederland’ In juni nam het Franse parlement een wetsvoorstel aan voor een verbod op superdunne modellen. Modellen met een Body Mass Index (BMI) onder de 18 worden daar sinds kort geweerd door modehuizen. Ook in Nederland blijkt veel draagvlak voor een dergelijk verbod, blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met tijdschrift VIVA onder ruim 20.000 deelnemers. Het CDA wil nu dat er afspraken komen over het gebruik van superdunne modellen in Nederland.
Zowel volwassenen (63% voor) als jongeren (65% voor) die deelnamen aan het onderzoek zijn voor een verbod in Nederland. Veel deelnemers geven aan dat ze er geen vertrouwen in hebben dat modehuizen uit zichzelf veranderen en dat modellen nu een negatieve een voorbeeldfunctie hebben voor de jeugd.
CDA: ‘Tijd voor regelgeving’
Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) wil nu dat staatssecretaris Van Rijn een convenant sluit samen met de mode-industrie, om het gebruik van superdunne modellen in Nederland aan banden te leggen. "Je ziet vaak dat nu in de bladen een onrealistisch zelfbeeld wordt gegeven van hoe meisjes eruit zien. Ik vind dat de staatssecretaris afspraken moet gaan maken met de mode industrie, met de mode-bladen en de modellenbureau's om extreem magere modellen te gaan weren," aldus Bruins Slot in EenVandaag.
Superdun model niet mooi
In het onderzoek werden deelnemers meerdere foto’s voorgelegd van hetzelfde model, die op de ene foto erg dun was en op de andere foto iets voller. In alle gevallen werd door een meerderheid van de deelnemers, zowel mannen als vrouwen, het dunste model afgewezen voor modebladen en catwalks.
Helft jonge meiden zegt dat dunne modellen zelfbeeld beïnvloeden Eén van de argumenten die gezorgd heeft voor de Franse wetgeving, is dat superdunne modellen een slecht voorbeeld voor jongeren zouden zijn. EenVandaag ondervroeg ook 1500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar; hieruit blijkt dat superdunne modellen inderdaad invloed hebben op het zelfbeeld van jongeren. Zo geeft bijna de helft (47%) van de meiden die meedeed aan het onderzoek aan dat superdunne modellen veel invloed hebben gehad op hun eigen zelfbeeld, vooral in negatieve zin. ‘Je ziet een perfect lichaam en je vergelijkt je eigen lichaam daarmee. Dan kom je erachter dat je eigen lichaam wat meer 'rollen' heeft of gekke plekjes, die het model op de foto niet heeft. Vooral als jong meisje (puber) ga je er zéker over na denken...’ Een meerderheid (52%) van de ondervraagde meiden geven aan dat ze onzeker zijn over hun lichaam. Als je hen vraagt welk model weergeeft hoe ze er het liefst uit zouden zien, kiezen bijna vier op de tien (37%) voor de foto van het dunste model.
Van de jongeren in de leeftijd 12 tot en met 16 jaar stelt maar liefst een kwart (23%) dat de huidige modellen in modebladen een realistisch beeld schetsen van hoe je er als vrouw uit zou moeten zien.
Vanmiddag in Radio EenVandaag (14:00 uur, NPO Radio 1) en vanavond op televisie zal Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek presenteren. Daarnaast komen Bruins Slot, de hoofdredactrice van de Glamour en ‘curvy’ model Iris Monroe Baker aan het woord.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel, gehouden van 7 tot en met 27 juli, deden 19.888 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Na weging is dot onderzoek representatief voor zes variabelen.
Aan het onderzoek van het 1V Jongerenpanel, gehouden van 1 tot en met 16 juli, deden 1.472 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.