Cursus Oud schrift voor beginners
17 augustus 2015
kerck boek EnsDe eerste bladzijden uit het 'kerck-boek' van Ens (op Schokland), waarin dopen en huwelijken vanaf het einde van de zeventiende eeuw zijn inschreven. |Bron: Lelystad, Nieuw Land, coll. 710, inv.nr. 414.
Altijd al eens geschreven historische bronnen willen kunnen lezen? Nieuw Land biedt de speciale cursus 'Oud Schrift' aan in de periode van 16 oktober t/m 11 december 2015. Deelnemers leren tijdens de cursus, die door historicus en conservator Andre Geurts wordt gegeven, methodes en technieken waarmee zij de inhoud van oude documenten kunnen ontcijferen.
Tijdens de cursus wordt een algemene introductie gegeven over de schriftontwikkeling en worden er gezamenlijk tal van interessante documenten gelezen. Een aantal van deze stukken is afkomstig uit de collecties van Nieuw Land. Van de cursisten wordt verwacht dat zij voor iedere les enig huiswerk maken. Op het lezen van oud schrift is zondermeer het gezegde 'oefening baart kunst' van toepassing.
Data en tijden
De cursus bestaat uit 8 lessen van 2 uur (inclusief een korte pauze) en vindt plaats op de vrijdagen 16 en 30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november, en 4 en 11 december 2015. Tijd en locatie: van 14.00 tot 16.00 uur, in Nieuw Land, Oostvaardersdijk 113. Cursusmateriaal wordt tijdens de lessen uitgereikt. Het minimum aantal cursisten bedraagt 7, het maximum 15. Kijk voor informatie over de wijze van aanmelden en de kosten op www.nieuwlanderfgoed.nl.
Interactieve lezing
Aansluitend aan de cursus verzorgt Arent Vos, medewerker van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en goed bekend met historische bronnen betreffende de zeventiende-eeuwse Oost-Indievaarder 'Batavia', op vrijdag 18 december van 14.00-16.00 uur een interactieve lezing. Deze is getiteld 'Stranding en wrakvorming van het VOC-retourschip Batavia aan de hand van het originele ooggetuigenverslag van commandeur Francisco Plesaert (december 1629)'. Er zijn geen kosten aan het bijwonen van de voordracht verbonden, maar deelname aan het gezamenlijk lezen van oude teksten wordt daarentegen wel op prijs gesteld.