NIX18: ook in de zomer


(10-08-2015)
Logo Nix18

Wist u dat?

- jongeren gemiddeld al op hun 14e beginnen met drinken.
- ouders het drankgebruik van hun kind vaak fors onderschatten.
- ouders denken dat zij toch geen invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kinderen.

De risico's van drinken

Op korte termijn

Veel alcohol drinken in een korte tijd kan tot een black-out leiden. Alcohol werkt ontremmend en verdovend, dat geeft meer kans op agressie, ongelukken en onveilige seks. Jongeren kunnen in coma raken (alcoholvergiftiging) als ze in korte tijd te veel alcohol drinken.

Op lange termijn

Veel alcohol dringen kan leiden tot slechtere schoolprestaties of zelfs schooluitval. Er is meer kans op verslaving. De ontwikkeling van de hersenen wordt verstoord. De ontwikkeling van de hormoonhuishouding wordt verstoord.

Ouders hebben wel invloed

Denkt u als ouder dat u minder invloed heeft als uw kind ouder wordt? Niets is minder waar! Kinderen blijven het belangrijk vinden wat hun ouders denken. Uw kind heeft regels nodig bij het verkennen van zijn/haar grenzen. Juist in de puberteit. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Een paar tips

Stel regels over alcohol drinken

Geen alcohol tot ten minste 18 jaar. Het is bewezen dat kinderen daardoor later met hun eerste drankje beginnen. Maak geen uitzondering omdat er een feestje of speciale gelegenheid is. Probeer duidelijk en consequent te zijn.

Bespreek het op tijd

Bespreek het voordat uw kind nieuwsgierig is en alcohol uitprobeert. Een goed moment is bijvoorbeeld voordat uw kind naar de brugklas gaat.

Leer uw kind om nee te zeggen

Een kind met zelfvertrouwen staat steviger in zijn schoenen en kan makkelijker voor zichzelf opkomen. En dat is nodig om nee te zeggen tegen alcohol.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kijken naar volwassenen en doen hun gedrag na. Het is daarom belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Voor alcohol geldt het advies: drink niet teveel en niet elke dag.

Weet wat uw kind doet

Kinderen op de middelbare school worden zelfstandiger. Door interesse te tonen en vragen te stellen, zal uw kind makkelijker vertellen wat hem of haar bezighoudt. In het algemeen, maar ook als het om alcohol drinken gaat.

Praat erover met andere ouders

Kinderen zeggen: "Iedereen mag het, behalve ik". Vaak blijkt dat dit niet waar is. Praat er eens over met andere ouders. Bijvoorbeeld op een ouderavond op school of tijdens de sportwedstrijd van uw kind.

Meer weten?

Kijk op: www.hoepakjijdataan.nl of www.uwkindenalcohol.nl. Wijs uw kind op de kennistest www.watdoetdrank.nl die uitlegt wat alcohol met je kan doen.