Informatieavond monumenten Lingewaal


Gemeente Lingewaal organiseerde op 1 juni 2015 een informatieavond voor eigenaren van een monumentaal pand.

De avond werd gehouden in het Geofort in Herwijnen. Hij was bedoeld om geinteresseerde eigenaren bij te praten over de lokale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van monumentenzorg. In aanwezigheid van wethouder Griedo Bel kwam een aantal inspirerende sprekers aan het woord.

Sprekers

* Vincent Voorhoeve van Stichting Dorp, Stad en Land. Hij sprak over het gemeentelijke monumentenbeleid en de rol van de adviescommissie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed.
* Ina Roeterdink (St. Nationaal Restauratiefonds). Zij wees de aanwezigen onder meer op de mogelijkheden tot financiering van (ingrijpende) verbouwingen.
* Esther Leenheer, adviseur monumentenzorg en cultureel erfgoed van de Omgevingsdienst Rivierenland, sprak over de belangrijkste wijzigingen die de Erfgoedwet (ingaand 1-1-2016) met zich meebrengt. Deze vervangt de bestaande Monumentenwet en zorgt met de nieuwe Omgevingswet samen voor
integrale bescherming van ons cultureel erfgoed.
* Huub van de Ven (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) hield een pleidooi voor verduurzaming van monumentale panden. Hij heeft laten zien dat met toepassing van verschillende materialen en door creatieve oplossingen te bedenken het mogelijk is om zuiniger te wonen in een monumentaal
pand.

De verschillende presentaties zijn hieronder te downloaden.

Te downloaden:

* lingewaal1juni2015 Ina Roeterdink.pdfpdf(537,65 KB)
* 150529 Monumenten Lingewaal VV.pdfpdf(2,57 MB)
* 150529 Lingewaal Vincent Voorhoeve.pdfpdf(479,47 KB)