Schrijftip voor je eigen troonrede

Op 6 september sluit de deadline voor Pimp de troonrede. Een schrijftip van de jury: gebruik de 'kop-romp-staartstructuur'.

'Kop-romp-staartstructuur'

Vergeet niet dat jouw ideeen voor de lezers van je troonrede volledig nieuw zijn. Je moet er dus voor zorgen dat ze jouw verhaal goed kunnen volgen. Een manier om voor jezelf een heldere lijn te vormen en om de lezer te helpen bij het volgen van het betoog is het gebruiken van een zogeheten

`kop-romp-staartstructuur'.

Hierbij wordt een betoog verdeeld in drie fasen, die ieder een eigen doel hebben. De kop bestaat uit de inleiding en aankondigingen. De romp bevat de uitgewerkte argumentatie. De staart vormt de conclusie van het betoog. Tijdens de conclusie probeer je met name de zekerheid te krijgen dat de

lezer alle argumenten goed voor ogen heeft. Dit kan je doen door de argumenten nog een keer kort samen te vatten; het vergroot de kans dat je argumenten aan het einde van je betoog blijven hangen.

Uitsmijter

Else van Nieuwkerk

Sluit je troonrede bij voorkeur af met een krachtige `uitsmijter'. Dat kan bijvoorbeeld een mooi citaat zijn of misschien een hoopvolle toekomstvisie. Het laatste wat gelezen wordt blijft vaak het beste hangen. Maak daar dus goed gebruik van. Heel veel succes!

Else van Nieuwkerk, directeur van de Stichting Nederlands Debat Instituut en jurylid van Pimp de troonrede.