Verbod op onttrekken oppervlaktewater voor beregenen grasland
Logo Waterschap Brabantse DeltaDit is een persbericht van Waterschap Brabantse Delta d.d. 7-8-2015
Waterschap Brabantse Delta stelt per vrijdag 7 augustus 2015 nog een onttrekkingsverbod in. Hierbij gaat het om een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater voor het beregenen van grasland. Het onttrekkingsverbod geldt voor het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten oosten van
de A27. Bij een onttrekkingsverbod mag er geen water meer uit genoemde en aangesloten sloten en beken worden gehaald, bijvoorbeeld voor beregening. Eerder stelde het waterschap al diverse onttrekkingsverboden in. Deze blijven van kracht.
Per vrijdag 7 augustus gelden de volgende totaalverboden voor het onttrekken van oppervlaktewater voor de volgende (stroom)gebieden met daarin gelegen waterlopen:
* Het stroomgebied van de Groote Leij en de Hultense Leij, ten zuiden van de spoorlijn Breda-Tilburg.
* De Wouwse gronden.
* Het stroomgebied van de Zoom en de Bleekloop.
* Het stroomgebied van de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda.
* Het stroomgebied van de Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop.
Per vrijdag 7 augustus gelden voor de onderstaande (stroom)gebieden en daarin gelegen waterlopen de volgende onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater:
* Een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland voor het stroomgebied van de Aa of Weerijs en de Kleine Beek.
* Een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland voor de waterloop Aa of Weerijs zelf.
* Een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland voor het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten oosten van de A27.
Bovengenoemde (stroom)gebieden en watergangen liggen verspreid in de gemeenten Waalwijk, Oosterhout, Dongen, Loon op Zand, Tilburg, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Goirle, Breda, Etten-Leur, Rucphen, Zundert, Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht.
De verboden gelden tot een nog nader vast te stellen tijdstip. Het waterschap ziet toe op naleving van de verboden. Voor de overige gebieden in West-Brabant geldt (nog) geen onttrekkingsverbod.
Waarom een onttrekkingsverbod?
De hoge temperaturen en de weersverwachting leiden ertoe dat het waterschap deze maatregelen moet nemen. Door de lage waterstand kan er schade optreden aan oevers en kaden en stijgt de kans op sterfte van dieren en planten in watergangen. Zodra de omstandigheden het toelaten, trekt het
waterschap de verboden in. Zowel intrekkingen als nieuwe verboden worden bekend gemaakt via http://www.brabantsedelta.nl/ en http://www.officielebekendmakingen.nl/.
Wat doet het waterschap?
Waterschap Brabantse Delta stelt alles in het werk om verdroging zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit gebeurt door in hoger gelegen gebieden water vast te houden door stuwen op te trekken. Wanneer waterstanden in een gebied onder kritieke normen dreigt te gaan, is het waterschap genoodzaakt een
onttrekkingsverbod in te stellen.
Door de droogte en hoge temperaturen verhoogt ook de kans op blauwalg. Het waterschap neemt aanvullende maatregelen om dit te voorkomen, door Maaswater bij Oosterhout in te laten in het Mark-Vliet systeem. Dit wordt gecombineerd met zogenaamd schutbedrijf bij Dintelsas: de Manderssluis wordt
overdag bediend en staat 's nachts volledig dicht, terwijl deze normaal gesproken open staat. Hierdoor kan het waterschap water sturen en goed verdelen over de Dintel en de Vliet. In gebieden waar peilbesluiten gelden, stelt het waterschap stuwen zo in, dat er vooralsnog voldoende water
beschikbaar blijft voor landbouw en natuur.
Informatie
Op www.brabantsedelta.nl/onttrekkingsverbod staat meer informatie over onttrekkingsverboden, waaronder een overzichtskaart met de gebieden waar onttrekkingsverboden gelden. Belanghebbenden met vragen kunnen bellen naar het algemene telefoonnummer van het waterschap (076-564 10 00).