Comfortabel kunst kijken in duurzaam gerenoveerde Kunsthal
De Kunsthal in Rotterdam is een bijzonder gebouw. Het ontwerp van Rem Koolhaas, de beroemde architect van bureau OMA, baarde al veel opzien bij de realisatie, zo'n twintig jaar geleden. Door gebruik te maken van bijna uitsluitend basismaterialen, zoals beton, glas en metaal, zette hij met dit gebouw een trend die in de afgelopen jaren veel navolging kreeg. Wat echter bij het ontwerp en de bouw beduidend minder aandacht kreeg, waren de energetische prestaties.
Lek gebouw
De Kunsthal bleek in veel opzichten een lek gebouw en kreeg daarvoor bij de almaar stijgende energieprijzen een forse rekening gepresenteerd. `Hadden we in 2005 een energierekening van 100.000 euro, in 2009 was deze al opgelopen tot 256.000 euro', vertelt Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal. `Het was voor ons duidelijk dat dit zo niet kon doorgaan. We vroegen vervolgens onze huisinstallateur, Roodenburg Installatie Bedrijf, of zij de installatie zuiniger konden maken.'
Overleg
`In het najaar van 2012 zijn energieleverancier Eneco, Roodenburg Installatie Bedrijf en Dura Vermeer bij elkaar gekomen om de mogelijkheden van een verbouwing te bespreken met als doel het energiegebruik van het gebouw sterk te reduceren', vertelt Andre Koester, directeur bij Dura Vermeer Bouw uit Rotterdam. Dura Vermeer werd erbij gehaald omdat dit bedrijf in 1992 de Kunsthal heeft gebouwd. `Met z'n drieen zagen wij voldoende mogelijkheden om die gewenste, energetische verbetering te realiseren en daarvoor ook garanties af te geven.' De bedrijven gingen als consortium de prestatieafspraak aan voor een energiebesparing van 30 procent.
Aparte luchtbehandeling
De verschillende ruimten zijn nu met wanden van elkaar gescheiden. Door die compartimentering is energiebesparing pas echt mogelijk geworden.De Kunsthal wilde een zo kort mogelijke sluiting, uiteindelijk hadden de partijen zes maanden om de verbouwing te realiseren. Tijdens de verbouwing zijn alle tentoonstellingsruimten energetisch van elkaar losgekoppeld. Omdat elke zaal zijn eigen luchtbehandelingskast heeft, is nu veel nauwkeuriger het klimaat in de zalen te beheersen, zonder dat het veel energie kost. Om de energiekosten nog verder te reduceren is ook warmteterugwinning toegepast waarbij ook vocht kan worden teruggewonnen. Tevens is voor de luchtbehandelingskast een warmtepomp geplaatst, zodat het fossiele energiegebruik nog verder wordt gereduceerd.
Regeltechniek
Alle metershoge ramen in de Kunsthal zijn vervangen voor hr++-glas. Dit was noodzakelijk om het lekke gebouw weer comfortabel te maken.De metershoge ramen kregen verder hr++-glas en ook werd de regeltechniek van de klimaatinstallaties drastisch gerenoveerd. Hierbij werd er nadrukkelijk gekozen voor aparte systemen voor klimaat, elektrotechniek en beveiliging. Voor de verlichting is vervanging door led's overwogen, in plaats daarvan werden energiezuinige TL5-lampen te installeren.
Bron: E&I, het vaktijdschrift gericht op de ondernemer in elektrotechniek en ICT Auteur tekst artikel: Marjolein de Wit-Blok IFrame