TIP: Waterbesparende douchekop
Geplaatst op woensdag 05 augustus 2015
[IMG]
Energie besparen is een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe stook je, hoe douch je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen geeft het een groot effect op je energierekening. Daarom geeft
energiecooeperatie ZummerePower regelmatig bespaartips.
Waterbesparende douchekop
Gebruik je nog geen waterbesparende douchekop, ook bekend als spaardouche? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik, ten opzichte van een standaard
douchekop. Ten opzichte van een regendouche (extra grote douchekop), bespaart een spaardouchekop zelfs 50 procent!
Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks 9.500 liter warm water en bijna 60 m^3 gas (samen 50 euro, prijspeil 2014/2015). De besparing pakt nog hoger uit als er bijvoorbeeld langer dan 8 minuten wordt gedoucht, met een comfortdouche of als er een warmwatertoestel is dat zeer
veel (meer dan 10 liter) water geeft per minuut.
Twijfel je of je een spaardouche douchekop hebt, zet dan de douche aan en houd (als het water op douchetemperatuur is) er een minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer? Dan is het geen spaardouche.
Let op liter / minuut
In de bouwmarkt of sanitairwinkel staat niet altijd 'spaardouche' op de verpakking van douchekop. Let bij aankoop daarom op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter/minuut.
Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan: die geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst met warm water (zie tabel).
Volumestroomklasse Volumestroom(warm water, bij gangbare waterdruk)
Z (spaardouche) 4,3 - 6,9 l / min
A 7,0 - 8,7 l / min
S (standaard) 8,8 - 11,5 l / min
B 11,6 - 14,4 l / min
C (comfort douche) 14,5 - 17,3 l / min
C 17,4 - 21,9 l / min
Aandachtspunten waterbesparende douchekop:
o Een keukengeiser kan in ieder geval niet meer dan 6 liter water per minuut geven; een spaardouche levert dan geen waterbesparing op. Het comfort kan wel verbeteren, doordat de spaardouche een sterkere straal oplevert.
o Let op de eventuele tapdrempel van je warmwatertoestel: een drempel van 1,6 liter of lager, combineert prima met een spaardouche. De branchevereniging voor installaties in huis, UNETO-VNI, kan van geisers, boilers en combiketels aangeven of ze te combineren zijn met een spaardouche.
o Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.
Korter douchen bespaart energie
Je energierekening daalt van korter douchen. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m^3 gas (samen ruim 25 euro, prijspeil 2014/2015). Zo scheelt het terugbrengen van douchebeurten van 8 naar 4 minuten een
gemiddeld huishouden dus 100 euro per jaar.
Kijk voor meer bespaartips op www.zummerepower.nl/wat-kan-ik-doen/besparen/.