Internationaal consortium onder leiding van UM ontvangt EU-subsidie van 865.000 euro

Een consortium van universiteiten uit Bulgarije, Polen, Rusland en Oekraine onder leiding van Universiteit Maastricht heeft een subsidie ontvangen van 865.000 euro voor een ERASMUS+ project getiteld Bridging Innovations, Health and Societies: Educational capacity building in the Eastern European Neighbouring Areas (BIHSENA). Het project is opgezet om een oplossing te bieden voor het gebrek aan onderwijsmogelijkheden in de interdisciplinaire vakgebieden gezondheid, innovaties en maatschappij in Rusland en Oekraine. Ook wil het een brug slaan tussen zowel (bio)medische en sociale wetenschappers, academici en vakmensen in deze twee landen als tussen lokale en internationale gemeenschappen. Het project is een van de 140 projecten die werden geselecteerd voor subsidie van ERASMUS+ uit een totaal van 515 ingediende voorstellen.

Het consortium wordt geleid en gecooerdineerd door UM (projectleider is hoogleraar Philosophy of Public Health Klasien Horstman) en bestaat verder uit Plovdiv University (Bulgarije), Andrzej Frycz Modrzewski Krakow University (Polen), Tomsk State University (Rusland), Siberian State Medical University (Rusland), National University of Kyiv-Mohyla Academy (Oekraine) en Vinnitsa Nationa Pyrogov Memorial University (Oekraine).

Het projectteam zal verschillende nieuwe onderwijsprogramma's ontwikkelen: een masterspecialisatie in 'Innovations for Health' en een cursus 'Social studies of innovation' in Rusland, een postdoctoraal programma voor medische professionals 'Healthcare governance', cursussen 'Introduction to health systems' en 'Interdisciplinary epidemiology' in Oekraine en open online cursussen die gezamenlijk worden ontwikkeld door de consortiumleden: 'Bridging medical and societal perspectives' en 'Health governance: cases from post-communist countries'. Naar verwachting gaan de programma's binnen twee jaar na aanvang van het project van start.

UM is verantwoordelijk voor het organiseren en geven van trainingen aan personeel van partnerinstellingen op het gebied van gezondheid, innovaties en onderwijs, en zal daarnaast de kwaliteit van nieuwe cursussen garanderen en expertise leveren vanuit de vakgroepen Health, Ethics and Society en Health Services Research.

ERASMUS+

Erasmus+ is het nieuwe EU-programma voor Onderwijs, Training, Jeugd en Sport, met een totaal budget van 14,7 miljard euro. Het programma duurt tot 2020 en geeft meer dan vier miljoen Europeanen de kans om in het buitenland te studeren, een opleiding te volgen, werkervaring op te doen of als

vrijwilliger aan de slag te gaan. Erasmus+ ondersteunt internationale partnerschappen tussen onderwijs- en jeugdinstellingen om samenwerking te stimuleren en de kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt in Europa te dichten. Klik hier voor meer informatie.