Meer groente en fruit, minder kans op kanker
Mensen die veel groente en fruit eten hebben een kleinere kans op mondholtekanker. Nieuw Nederlands onderzoek, gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, levert meer wetenschappelijk bewijs hiervoor. Een belangrijke bevinding, benadrukt het kankerpreventiefonds, omdat in 10 jaar tijd het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen met ruim 45 procent is gestegen.
Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.
Het Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten, bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.
De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.
Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5 procent van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit. Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag 5 porties groente en fruit te eten. Daarnaast is het belangrijk niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.
Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 zijn gevolgd.
Dr. Leo Schouten, universitair hoofddocent kankerepidemiologie aan de Universiteit Maastricht: "Met dit onderzoek hebben wij kunnen bijdragen aan het wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen de consumptie van groente en fruit en het risico op de verschillende vormen van hoofd-halskanker, waaronder mondholtekanker. Er is meer onderzoek nodig om de mechanismen achter dit verband beter te begrijpen, maar de bevindingen bieden hoop voor de preventie van deze vormen van kanker."
Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "De keuzes die we maken in onze leefstijl zijn erg belangrijk voor de preventie van kanker. Wetenschappers schatten dat in Westerse landen de meeste gevallen van mond-, keel- en strottenhoofdkanker voorkomen kunnen worden door niet te roken, geen alcohol te drinken en te kiezen voor een gezond voedingspatroon. Helaas eten nog weinig Nederlanders de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. Daarom vragen wij tijdens onze bewustwordingscampagne Samen Kanker Voorkomen aandacht voor de belangrijke rol van gezonde voeding bij kankerpreventie."