Meest gestelde vragen en antwoorden naar aanleiding van ongewenste l..


Meest gestelde vragen en antwoorden naar aanleiding van ongewenste lozing in de Maas

Sittard, 5 augustus 2015

Naar aanleiding van de berichtgeving over ongewenste stoffen in de Maas, hebben we enkele vragen ontvangen over zwemmen in oppervlaktewater en de waterkwaliteit van de Ur. Die vragen beantwoorden we graag. Lees verder voor meer informatie.

Lopen zwemmers in bijvoorbeeld de Maasplassen een gezondheidsrisico nu de pyrazolen in het Maaswater terecht zijn gekomen?

Waterschap Roer en Overmaas beheert 11 zwemlocaties in oppervlaktewater in Zuid- en Midden-Limburg. Van deze 11 zwemlocaties bevinden zich er 8 in Maasplassen. Zwemmen in oppervlaktewater is alleen toegestaan op de daarvoor aangewezen plaatsen. Dit geldt ook voor de Maasplassen. De 8
Maasplassen die zijn aangewezen als zwemlocatie zijn:

* Plas WRC Eijsden, Oost-Maarland Zuid (dagstrand Fun Valley)
* Plas WRC Eijsden, Oost-Maarland Zuid (recreatiestrand camping de Oosterdriessen)
* Plas WRC Eijsden, Oost-Maarland Noord (Event Beach Maastricht)
* Naturistenvereniging Maasplassen Maastricht
* Dilkensplas, Ohe en Laak
* Recreatiestrand Villapark Porta Isola, Stevensweert
* Dagstrand de Kis Zuid,Stevensweert
* Dagstrand de Kis Noord, plas Brandt, Stevensweert

Van de hierboven genoemde zwemlocaties bevinden zich er 4 stroomopwaarts van de lozing (de locaties in Eijsden en Maastricht). Op deze locaties kunnen mensen dus niet in contact komen met stoffen uit de lozing. De overige 4 zwemwateren worden allemaal gevoed door grondwater. De stof pyrazol
bevindt zich in het Maaswater. Zwemmers lopen op bovenstaande locaties dus geen risico vanwege de lozingen van pyrazolen.

Lees hier meer algemene informatie over zwemmen in oppervlaktewater in het werkgebied van Waterschap Roer en Overmaas.

Hoe komt de stof in de Maas terecht?

Het Maaswater voldoet momenteel niet aan de kwaliteitseisen om er drinkwater van te maken. Daarom zijn drinkwaterproducenten die innemen uit de Maas - WML, Evides Waterbedrijf en Dunea - gestopt met de inname van Maaswater voor drinkwaterproductie. Dit is het gevolg van het tijdelijk niet
goed werken van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (IAZI) op het Chemelotterrein. De IAZI loost op een zijtak van de Ur, die uitmondt in de Maas. Deze zijtak inclusief het punt waar de lozing plaatsvindt, ligt geheel in een koker (is overkluisd). Vanuit die koker wordt er geloosd op de Maas.

Zijn er negatieve gevolgen voor mensen en dieren langs de Ur?

Nee, het afvalwater van de zuiveringsinstallatie (IAZI) van Sitech komt rechtstreeks in een koker terecht die uitmondt in de Maas. In het water van de Ur voor de koker zijn geen pyrazolen terechtgekomen.

De berichtgeving over de ongewenste stoffen in de Maas en de innamestop van de drinkwaterbedrijven leest u hier.