Gevangenisstraffen geeist voor gedwongen prostitutie


De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen van 28 en 15 maanden geeist tegen 2 mannen van 43 jaar uit Nijverdal en 25 jaar uit Enschede. Het OM Oost-Nederland verdenkt hen van mensenhandel, mishandeling, bedreiging, afpersing en witwassen.

In november 2012 is de politie een onderzoek gestart omdat er aanwijzingen waren dat de twee verdachten zich zouden bezighouden met mensenhandel in Nijverdal en Enschede. Er zou sprake zijn van gedwongen prostitutie en uitbuiting van twee kwetsbare vrouwen. De vrouwen zouden bedreigd zijn, er
zou geweld tegen ze gebruikt zijn en ze moesten opbrengsten afstaan. De 43-jarige verdachte uit Nijverdal zou een relatie met de twee vrouwen gehad hebben. Hij is in juni 2013 aangehouden. Hij gaf volgens het OM opdrachten aan de 25-jarige medeverdachte om de vrouwen naar klanten te rijden. De
43-jarige man heeft ontkend en verklaard dat hij hen alleen maar heeft geholpen. Volgens de officier van justitie heeft hij echter misbruik gemaakt van hun kwetsbare situatie en heeft hij hen zo bewogen om in de prostitutie te werken. Uit tapgesprekken bleek volgens de officier van justitie
dat beide verdachten voordeel hebben getrokken uit de uitbuiting van een van de slachtoffers: "De verdachten lieten zich betalen met geld, danwel drugs, shag of in natura." Daarnaast werd er geld gestort op de rekening van de partner van de 43-jarige verdachte in de periode waarin de
slachtoffers prostitutiewerkzaamheden hebben verricht. Op deze manier werden de opbrengsten van de uitbuiting witgewassen.
De 43-jarige verdachte werd tevens vervolgd voor geweldincidenten bij het supportershome van FC Twente en de 25-jarige voor het voorhanden hebben van plakken hasj op het moment van de aanhouding.

Ten tijde van de feiten was de 43-jarige verdachte lid van de motorclub Satudarah. De andere verdachte was prospect (aspirant-lid).

Een derde verdachte in deze zaak, zal zich in september voor rechter moeten verantwoorden. Hij wordt door het OM verdacht van meineed.

Mensenhandel

Mensenhandel vormt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers en wordt gezien als schending van fundamentele mensenrechten. Voorbeelden van mensenhandel zijn gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting.

Deel dit op

*