Israel rouwt om haatslachtoffers
De dader, een orthodoxe man, was net drie weken daarvoor vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat daar een straf van 12 jaar uit voor precies dezelfde misdaad, het neersteken van deelnemers aan de Gay Pride in 2005. Zijn daad is breed veroordeeld, ook door leiders van de vrome stromingen waaraan de dader zich verwant voelt. Mensen neersteken vanwege hun aard of gezindheid past niet binnen het Jodendom, maakte iedereen duidelijk.
De vermoorde tiener wordt vandaag begraven. Overal in Israel komen mensen bij elkaar om kaarsjes voor haar aan te steken. Premier Netanyahu beloofde opnieuw een zero tolerance-beleid tegenover haatmisdrijven. 'Shira is vermoord omdat ze dapper het idee verdedigde dat iedereen in waardigheid en veiligheid mag leven', schreef hij in een verklaring. 'We zullen niet toestaan dat deze weerzinwekkende moord de fundamentele waarden ondermijnt, waarop de Israelische samenleving is gebouwd.'
Nog voor het meisje aan haar verwondingen overleed, gingen al duizenden de straat op om te protesteren tegen homofobie en haat. Een dag na de steekpartij onder Gay Pride-bezoekers kwam op de Westoever een Palestijnse peuter van anderhalf jaar om, doordat vermoedelijk extremistische settlers het huis van de familie in brand hadden gestoken.
Ook dit werd breed veroordeeld als een haatmisdaad en veel politici betuigden hun medeleven met de familie. Een oom van het slachtoffertje sprak op een protestbijeenkomst in Tel Aviv en in Jeruzalem sprak de Israelische president Reuven Rivlin zich uit tegen beide haatmisdrijven.
Het leger stelt een onderzoek in naar de daders van de brandstichting op de Westoever en behandelt dit met dezelfde prioriteit als andere terroristische daden. Dit houdt ook in dat daders in administratieve detentie kunnen worden genomen.