Cornald Maas en Rik van de Westelaken jureren de Botenparade

De jurering van de Botenparade tijdens de Amsterdam Gay Pride wordt dit jaar aangescherpt. De tachtig boten die zaterdagmiddag 1 augustus door de grachten van de hoofdstad varen, moeten serieus werk maken van 'Share', het thema van de Gay Pride 2015, willen ze een prijs winnen. Ook boten die een maatschappelijk standpunt communiceren, maken meer kans op een hoog cijfer van de jury. Die bestaat dit jaar uit schrijver en presentator Cornald Maas (voorzitter), nieuwslezer Rik van de Westelaken, journaliste Margriet van der Linden, modeontwerper Bas Kosters en Irene Hemelaar, directeur LHBTI-emancipatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride.

Tachtig boten doen mee\\015

Tijdens de twintigste editie van de Botenparade varen maar liefst 80 boten door de grachten van de hoofdstad. In 1996 toen de eerste Canal Parade plaatsvond, deden slechts 24 boten mee. De explosieve groei van het aantal deelnemers heeft volgens juryvoorzitter Maas tot gevolg dat er de afgelopen jaren ook boten meevaren met dansende BN'ers als enige opvallende aspect. De serieuze, onderliggende boodschap van de Gay Pride om aandacht te blijven vragen voor seksuele diversiteit en gelijke LHBT-rechten, dreigt hierdoor bij het grote publiek op de achtergrond te raken.

Vluchtelingenboot

Door aanscherping van de beoordelingscriteria wil de jury meer kansen geven aan deelnemende boten, die op een creatieve en zinnige manier het thema van de Gay Pride verbeelden. Boten die dit jaar voor het eerst meevaren, zoals de zogenoemde Zwerfjongerenboot en de Vluchtelingenboot, maken hierdoor mogelijk meer kans om in de prijzen te vallen. Een andere kanshebber is de PrideStream-boot van KPN, een boot zonder opvarenden maar volgehangen met LED-schermen en een camera die 360 graden in de rondte filmt. Uit de hele wereld kunnen mensen inloggen op een speciale site en via livestream ervaren hoe het is om vanaf de grachten te worden toegejuicht en geaccepteerd om wie je bent. In meer dan 75 landen in de wereld is homoseksualiteit nog steeds verboden. LHBT'ers worden er gediscrimineerd, opgesloten en in een aantal landen zelfs ter dood veroordeeld vanwege hun seksuele geaardheid.

Drie criteria\\015

De jury, die dit jaar op een ponton zit aan de Keizersgracht, beoordeelt de 80 deelnemers op basis van drie hoofdcriteria. Maas: "Wie verbeeldt het thema van dit jaar het beste? Welke boot heeft de mooiste uitvoering en welke deelnemers steken hun nek uit en schudden ons wakker met een maatschappelijk thema?" Volgens Maas moet de aangescherpte puntentelling voorkomen dat een boot er met de eerste prijs vandoor gaat alleen omdat er fraai uitgedoste, bekende Nederlanders op staan te dansen. "Terwijl de boot die er pal achter vaart net geen prijs wint, maar wel vol staat met onderdrukte activisten uit landen waar homoseksualiteit verboden is. Het is een fictief voorbeeld, maar het gaat om een disbalans die we willen voorkomen."

Prijsuitreiking winnaars\\015

De prijsuitreiking aan de teams van de winnende boten vindt plaats tijdens het slotevenement van de Amsterdam Gay Pride, op zondag 2 augustus op het Rembrandtplein.

Centraal thema van de Amsterdam Gay Pride is dit jaar 'Share', want iedereen moet de vrijheid hebben en voelen om te kunnen zijn wie ze zijn en te houden van wie ze willen.