Aruba, Curacao en St. Maarten lopen mee in protestmars Gay Pride
De vierde Pride Walk van de Amsterdam Gay Pride vindt donderdagmiddag 30 juli plaats. Tijdens deze jaarlijkse protestmars en manifestatie voor gelijke LHBT-rechten waar ook ter wereld, is er speciale aandacht voor het Koninkrijk der Nederlanden. In de overzeese gebiedsdelen worden LHBT'ers nog steeds gediscrimineerd, in het dagelijks leven en ook op juridisch gebied. Activisten en politici van Aruba, Curac,ao en St. Maarten lopen tijdens de Pride Walk vanmiddag zij aan zij.
De aandacht voor de situatie van LHBT'ers in het Caribisch gebied is dit jaar een prominent thema tijdens de Amsterdam Gay Pride. Tijdens de Botenparade op zaterdag 1 augustus vaart er een speciale Koninkrijksboot mee om duidelijk te maken dat we in Nederland minder tolerant zijn dan we zelf graag denken. Zo is het op Aruba, St. Maarten en Curacao voor paren van hetzelfde geslacht nog altijd niet mogelijk om met elkaar te trouwen. Ook kost het enorm veel moeite juridische erkenning te krijgen voor homohuwelijken die in Nederland zijn gesloten. Ramona Pikeur, een van de belangrijkste initiatiefnemers van de Koninkrijksboot, spreekt tijdens de Pride Walk-manifestatie op het Mercatorplein.
Zwerfjongere speecht
Een andere spreekster tijdens de manifestatie is Naomi, een jonge lesbische vrouw die vanwege haar geaardheid op straat terechtkwam en twee jaar een zwervend bestaan leidde. Zij vaart zaterdag mee op de zogenoemde Zwerfjongerenboot. Uit internationaal onderzoek blijkt dat LHBT-jongeren vanwege hun seksuele geaardheid een gemiddeld hoger risico lopen op straat terecht te komen.
Oekraiense activisten\\015
Na de manifestatie op het Mercatorplein begint de Pride Walk. Vorig jaar liepen ruim tweeduizend mensen deze tocht, die rond 19.30 uur eindigt bij het Homomonument op de Westermarkt. Dit jaar loopt de stoet achter een spandoek met daarop de tekst 'One Kingdom, One Love'. Direct erachter lopen vertegenwoordigers van de regeringen van Aruba, Curac,ao en St. Maarten samen met Irene Hemelaar, directeur LHBT-emancipatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride. Aan de Pride Walk doen ieder jaar ook LHBT-activisten uit landen mee waar homoseksualiteit is verboden of waar er zelfs de doodstraf op staat. Dit jaar wandelen activisten uit onder meer Oeganda, Kirgizie en Oekraine mee.
Regenboog toren\\015
De Pride Walk-manifestatie start donderdagmiddag 30 juli om 17 uur bij het Mercatorplein. Aansluitend vindt de optocht plaats en lopen de deelnemers naar het Homomonument op de Westermarkt, waar de tocht rond 19.30 uur eindigt met het bevestigen van een reusachtige regenboogvlag aan de Westertoren. Na de tocht is het feest, onder meer met een optreden van Pride-ambassadrice Emmaly Brown.
Centraal thema van de Amsterdam Gay Pride is dit jaar 'Share', want iedereen moet de vrijheid hebben en voelen om te kunnen zijn we ze zijn en te houden van wie ze willen.