Echt wat doen aan kinderarbeid in Turkije

Echt wat doen aan kinderarbeid in Turkije

Produceert u in Turkije? Doe dan mee met een uniek gezamenlijk project naar kinderarbeid in de Turkse textielketen.

De situatie in Turkije is op dit moment zeer zorgwekkend. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat door de toestroom van Syrische vluchtelingen kinderarbeid zich weer vaker manifesteert. Helaas is het niet altijd even goed te traceren. Vaak zit kinderarbeid niet in de eerste schakel van de productieketen maar bij onderaannemers en toeleveranciers. Veel Nederlandse brands cq retailers zijn actief in Turkije. Daarom is er in de werkgroep kinderarbeid besloten om met brands cq retailers hun gehele Turkse keten onder de loep te nemen en de risico's op kinderarbeid te onderzoeken en aan te pakken.

Het plan van aanpak

Het nationale plan van aanpak verduurzaming gaat nu een spannende fase in. In alle tien de werkgroepen is hard gewerkt aan het vormgeven van projecten, onderzoeken en concrete workshops.

We hebben het plan van aanpak ontwikkeld om te laten zien dat de textielsector voortvarend te werk gaat met het verduurzamen van de sector. Dit is een must. Na de rampen in Pakistan en Bangladesh staat de sector er niet goed voor. We moeten elke dag keihard werken om te laten zien welke initiatieven in onze creatieve en ondernemende sector worden ontplooid om verbeteringen te realiseren. Maar het blijft delicaat. De sector kan niet stilzitten, maar moet zich inzetten om verbetering te realiseren die binnen de verantwoordelijkheid van bedrijven liggen.

Doe mee!

Het is een goed signaal dat bedrijven pro-actief misstanden in hun keten opsporen en proberen op te lossen. Doet u mee met het project? Het project helpt u om (meer) inzicht en grip te krijgen op uw keten en effectief stappen te nemen om mogelijke risico's en misstanden te adresseren. We zijn blij te kunnen rekenen op een financiele bijdrage van belangrijke en betrokken partijen als de Nederlandse Ambassade in Turkije, Stop Kinderarbeid en UNICEF Nederland. Dankzij deze steun kunnen bedrijven deelnemen aan het project voor een gereduceerd tarief van EUR 6.000,00.Coolcat, WE, de Varova Groep en Just Brands hebben het belang van het project en hun commitment al uitgesproken. Modint doet een appel op u, om deel te nemen aan het project.

Bijgevoegd vindt u de volgende aanvullende documenten:

- Het projectvoorstel;

- Een samenvatting van het projectvoorstel;

- Een document dat de verantwoordelijkheden van deelnemende

bedrijven omschrijft.

Heeft u vragen of interesse in deelname? Neem dan contact op met Nienke Steen via steen@modint.nl