Leidse studenten en onderzoeker betrokken bij unieke mozaiekvondst in Israel
In Israel is bij een opgraving van een synagoge bij Horvat Kur een prachtige ingelegde vloer blootgelegd. In de verweerde steentjes van het gevonden mozaiek staat nog duidelijk de naam `El'azar' the lezen. Leidse onderzoeker Juergen Zangenberg was samen met een groep studenten betrokken bij de opgraving. Mogelijk was El'azar tussen de 4e en 7e eeuw een belangrijke inwoner van het gebied.
Inscripties niet ongebruikelijk
Inscripties met daarin de namen van sponsors van publieke gebouwen waren niet ongebruikelijk in de oude wereld. Deze worden regelmatig gezien in Joodse synagogen, Christelijke kerken en heidense tempels. Maar de combinatie van de naam El'azar met daarbij de namen van diens vader en grootvader werd nog nooit eerder gevonden. Wat deze specifieke vondst bijzonder maakt.
Steentje voor steentje
Dat is hij ook voor Leidse onderzoeker Juergen Zangenberg. Hij heeft als co-directeur van het Kinneret Regional Project, dat de opgravingen in het gebied cooerdineert, de vondst van het mozaiek van begin tot eind meegemaakt. "We wisten in 2013 al dat er een mozaiek aanwezig zou zijn", zegt hij. "We vonden toen al een heel klein deeltje ervan. Maar als het hele mozaiek dan uiteindelijk tevoorschijn komt, steentje voor steentje, letter voor letter, dan is dat erg bijzonder. Een onvergetelijke ervaring, ook voor de studenten die meehielpen."
Een unieke vondst
De vondst bij Horvat Kur betekent veel voor de historische kennis over een regio die cruciaal is in de oude Joodse en Christelijke geschiedenis. Zangenberg: "We gaan nu nadenken: wat betekent deze vondst? En hoe kunnen we deze interpreteren?" Horvat Kur is gelegen op een paar kilometer afstand van de noordwestelijke oever van het Meer van Galilea en ligt dicht bij de belangrijke oude Christelijke bedevaartsoorden Magdala en Bethsaida. De afgelopen tien jaar zijn in de omgeving meerdere oude synagogen gevonden, de opgraving bij Horvat Kur voegt hier nu deze unieke vondst aan toe.
Het Israel Museum
Het mozaiek ligt momenteel niet meer bij Horvat Kur, maar is verplaatst naar het Israel Museum in Jerusalem. In 2017 zal het mozaiek, naast andere vondsten uit Horvat Kur, onderdeel uitmaken van een grote tentoonstelling over synagogekunst in het Israel Museum.
Het Kinneret Regional Project is een wetenschappelijke samenwerking van de Universiteiten van Bern, Helsinki, Leiden en het Wofford College (Verenigde Staten).