Grote temperatuurverschillen in juli
31 juli 2015 - Juli 2015 is een maand geweest met grote temperatuurverschillen. Tijdens de eerste julidagen was er nog sprake van een hittegolf, maar vanaf de tweede week van juli zorgde een westelijke wind voor koeler en wisselvalliger weer. Hierdoor was het vooral aan het einde van maand
kouder dan normaal.
Temperatuurverloop juli 2015 KNMI-meetstation De Bilt.
Door de hittegolf die op 30 juni begon en zes dagen duurde, is juli met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden toch nog een vrij warme maand geworden. Het warmst was het op 2 juli in Maastricht waar 38,2 graden werd gemeten. Dat is net onder het record van 38,6 graden in Warnsveld uit
1944. Opvallend was dat de nachttemperaturen hoog bleven. Zo bleef de temperatuur in de nacht van 1 op 2 juli ruim boven de 20 graden.
Op 6 juli eindigde de hittegolf toen de temperatuur in De Bilt onder de 25 graden zakte. De wind draaide naar meer westelijke richting zodat het koeler en wisselvalliger weer werd. Alleen op 11 en 17 juli werd het in het zuiden van het land lokaal warmer dan 30 graden.
Tijdens heldere nachten koelde het op sommige plaatsen ook flink af. Op het KNMI-meetstation Twenthe daalde de temperatuur op 9 en 10 juli aan de grond zelfs tot onder het vriespunt. Dat was sinds 1984 niet meer voorgekomen.
Kenmerkend voor juli 2015 was ook de zware zomerstorm die op 25 juli van zuidwest naar noordoost over het land trok. Voor de zuidwest- en westkust is die zaterdag een weeralarm afgegeven. Voor enkele provincies landinwaarts gold code oranje.
In IJmuiden werd windkracht 10 gemeten en windstoten tot 122 kilometer per uur. In het binnenland waren er zware windstoten tussen 80 en 100 kilometer per uur. Die dag viel de meeste regen in het Waddengebied, met op Ameland 40 millimeter.
Doordat juli vrij nat is verlopen, is het neerslagtekort dat in juni in heel Nederland flink was opgelopen, iets afgenomen. In het noordoosten van het land is er op veel plaatsen geen neerslagtekort meer maar in het westen en zuiden van het land is het nog steeds droger dan normaal.