Nieuw: raadgevend referendum
Vanaf 1 juli 2015 kent Nederland een nieuw democratisch instrument: het raadgevend referendum. Wanneer burgers het niet eens zijn met een aangenomen wet of verdrag door de regering, kan deze voorgelegd worden aan de Nederlandse bevolking in een referendum.
De uitslag van dit referendum is raadgevend, dus niet bindend. De uitslag moet daarom gezien worden als een advies. Het verplicht de regering niet om een wet of verdrag in te trekken.
Aanvraag raadgevend referendum
* Wanneer een wet of verdrag is aangenomen, komt in de Staatscourant de mededeling te staan of deze in aanmerking kan komen voor een referendum.
* Wanneer over een wet of verdrag een referendum kan worden gehouden, begint de fase van het `inleidend verzoek'. In deze fase moeten bij de Kiesraad binnen 4 weken minimaal 10.000 handtekeningen van kiesgerechtigden ter ondersteuning van de aanvraag binnenkomen. De Kiesraad controleert
vervolgens of er voldoende geldige handtekeningen zijn binnengekomen en maakt bekend of zij het `inleidend verzoek' goed- of afkeurt. Bij goedkeuring begint de termijn van het `definitieve verzoek'. Binnen 6 weken moeten er dan minimaal 300.000 handtekeningen binnenkomen die de aanvraag om
een referendum te houden ondersteunen.
* Het referendum zal vervolgens op het gemeentehuis plaatsvinden.
Bekijk ook de infographic!
Meer informatie of verzoeken indienen?
Kijk op de pagina van de Kiesraad.