Aanvragen energielabel woningen groter dan verwacht

Gepubliceerd op: 29 juli 2015 | Gewijzigd op: 29 juli 2015

Een half jaar na de invoering van het definitief energielabel woningen blijkt het resultaat boven verwachting. Ruim 180.000 woningeigenaren hebben hun voorlopig energielabel omgezet in een definitief label. Ook steeg het aantal geregistreerde labels bij de verkoop van woningen. Bovendien blijkt uit onderzoek van TIAS dat een groen label zorgt voor een fors hogere verkoopprijs.

Begin 2015 kregen alle eigenaren een voorlopig energielabel als hun woning nog geen geregistreerd energielabel had. Het label kreeg hierdoor veel aandacht en dat zien we terug in de halfjaarcijfers. Inmiddels hebben ruim 180.000 woningeigenaren hun label definitief gemaakt. Dat is aanzienlijk meer dan het aantal verkochte woningen.

Effect op prijzen en Energiebespaarfonds

Trends op de woningmarkt onderstrepen het succes van het definitief energielabel. Uit onderzoek van Tilburg University en TU Eindhoven blijkt dat een ongunstig energielabel (G) de prijs van een woning met bijna EUR 14.000 verlaagt. Een groen label levert de verkoper zelfs geld op: EUR 7.000 bij een label A. Beide bedragen zijn berekend ten opzichte van het gemiddelde label (D).

Dit jaar is het Nationaal Energiebespaarfonds in trek. Eigenaren kunnen via ikinvesteerslim.nl tegen een gunstige rente EUR 2.500 tot maximaal 25.000 lenen voor energiebesparende maatregelen. Zij doen dat onder meer om de energiekosten te verlagen, het comfort van de woning te vergroten en vanwege een grotere kans om de woning te verkopen. Tot juni 2015 zijn er al 1.100 aanvragen ingediend voor in totaal ruim EUR 12 miljoen, terwijl in heel 2014 in totaal 850 leningen werden verstrekt.

Waarom het energielabel: bijdrage Energieakkoord en klimaatdoelen

Het voorlopig energielabel voor woningen is een van de acties uit het Energieakkoord. Dit akkoord heeft het kabinet in 2013 gesloten met werkgevers, werknemers en milieuorganisaties. Het uiteindelijke doel is zorgen voor een duurzame energievoorziening in Nederland. Met het definitief label voldoet Nederland aan de Europese regelgeving en draagt bij aan de Europese klimaatdoelen voor 2020. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verzorgt de implementatie van het definitief energielabel, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.