Pas op voor de reuzenberenklauw!
Stengel reuzenberenklauw
Ook in de gemeente Lingewaal komt de reuzenberenklauw steeds vaker voor. Bij aanraking kan deze plant brandblaren veroorzaken bij mensen en dieren. De gemeente bestrijdt de reuzenberenklauw actief.
Hoe herkent u hem?
De reuzenberenklauw kan vier meter hoog worden en de stengel is rood gevlekt. De enorme bladeren hebben een doorsnede van een tot anderhalve meter. De bladeren zijn grof getand, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen,
zo groot als een paraplu.
Gevolgen contact
Let vooral op met spelende kinderen en huisdieren. Contact met de sappen van de reuzenberenklauw of een lichte aanraking geeft niet gelijk een reactie, maar kan in combinatie met zonlicht na 24 uur leiden tot blaasjes of jeukende rode vlekken. Na enige uren kunnen deze zich ontwikkelen tot
grote blaren, die eruit zien als ernstige brandwonden en pas na een tot twee weken genezen.
Geef het door
Ziet u een reuzenberenklauw in het openbaar groen? Geef dit door aan de gemeente via (0345) 630000 of info@lingewaal.nl. Wij zorgen dat de plant op een verantwoorde manier wordt opgeruimd en zich niet verder uitzaait.
Gewone berenklauw
De gewone berenklauw is slechts twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel. De bladeren zijn minder gekarteld. Deze plant levert geen gevaar voor de gezondheid.