Hergebruik van puin voor veilige woningen in rampgebieden


Amsterdam, 20150729 -- Wij, De Mobiele Fabriek, hebben een oplossing bedacht om van de wereld een betere plek te maken. Te beginnen in Haïti. Daar liggen na de aardbeving, al weer vijf en half jaar geleden, nog altijd miljoenen ton aan puin. Tienduizenden families, getroffen door die verschrikkelijke aardbeving op 12 januari 2010, leven nog altijd in dezelfde, zompige tenten onder de armoedegrens. Wij zijn in luxe en vrijheid levende Nederlanders en kunnen en willen dat niet langer aanzien.

Daarom bedachten wij De Mobiele Fabriek: een slimme oplossing om puin een nieuwe functie te geven. Daarmee kunnen we de mensen aan de andere kant van de wereld helpen om hun gemeenschap weer op te bouwen met door ons ontwikkelde betonnen legosteentjes. 

Hoe dat werkt? Eén Mobiele Fabriek, een fabriekje dat past in twee zeecontainers, wordt op een locatie gezet waar heel veel puin ligt: in een oorlogsgebied, of in een stad of land, getroffen door een aardbeving. Brokken puin gaan in de machine en worden verwerkt tot vloeibaar beton. Ze komen er uiteindelijk uit als nieuwe bouwblokken. Die zijn zo ontworpen dat men ze alleen hoeft te stapelen. Net als Lego. Met die blokken kunnen nieuwe, veilige huizen gebouwd worden. En een nieuwe werkplaats. Een school. Of een ziekenhuis.

Eén Mobiele Fabriek maakt per dag genoeg blokken voor een aantal woningen. Woningen die simpel te bouwen en in hoge mate aardbevingsbestendig zijn. Samen met slachtoffers van oorlogen en rampen ruimen we het puin en maken daar menswaardige woningen van.

Wij worden echter niet financieel geholpen door overheden of andere bronnen. Om De Mobiele Fabriek naar de getroffen gebieden te verschepen en de mensen aldaar op te leiden, zodat ze hun wederopbouw zelf ter hand kunnen nemen, hebben wij 400 duizend dollar nodig. Wij willen dit geld met een internationale crowdfundingcampagneop INDIEGOGO bij elkaar krijgen. 

Wij vragen u om in uw medium aandacht te besteden aan ons initiatief om zoveel mogelijk mensen te bereiken, die hun netwerk willen inzetten met de vraag ons slechts één dollar te doneren. Waarom? Omdat dit een project is dat de wereld voor de zwaarst getroffenen op onze aarde beter kan maken. 

Naïef? Op onze campus in de haven van Amsterdam staan al verschillende huisjes. De technologie heeft zich bewezen. U bent van harte welkom! 





De Mobiele Fabriek