Brons voor Nederland op Internationale Chemieolympiade
PERSBERICHT
29 juli 2015
Brons voor Nederland op Internationale Chemieolympiade
ENSCHEDE - Van 20 tot en met 29 juli werd de 47e Internationale Chemieolympiade (IChO) gehouden aan de Baku Branch of Lomonosov Moscow State University in Azerbeidzjan. Het thema van de olympiade was 'Life is a huge lab'. Er deden 79 landen mee met 292 middelbare scholieren. Marit Fiechter uit Zwolle van het Gymnasium Celeanum en Geert Schulpen, de enige vijfde klasser, uit Boxtel van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel wonnen een bronzen medaille. Ruben La van het Tabor College Werenfridus in Hoorn en Joris Gerlagh van het Theresialyceum in Tilburg vielen helaas net buiten de prijzen.
Het Nederlandse team werd geselecteerd aan de hand van de uitkomsten van de 36e Nationale Scheikundeolympiade, die eerder dit jaar plaatsvond bij Yara in Sluiskil, 's werelds grootste leverancier van kunstmeststoffen.
Internationale Chemieolympiade (IChO)
Ismat Abbasov, de vicepremier van Azerbeidzjan, zelf een oud-deelnemer van de chemieolympiade, opende de wedstrijd samen met professor Nargiz Pashayeva, de rector van de universiteit. Zij ging in op het thema van de olympiade en de verplichting van de deelnemers als toekomstige wetenschappers dit enorme laboratorium gaande te houden.
De openingsceremonie werd gehouden in het Heydar Aliyev Centre, het enige gebouw ter wereld zonder rechte hoeken. Daar vond ook de slotceremonie plaats.
De olympiade werd gewonnen door Yifu Ouyang uit China. Yifu vond zelf dat hij zijn practicumtoets 'verknald' had en dat deze olympiade hem had geleerd om na een tegenslag niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar gewoon door te gaan en je best blijven doen. De prijzen werden uitgereikt door onder andere de minister van onderwijs Mikayil Chingiz oglu Jabbarov en Duckwan Lee, president van de IChO. Ook de Nederlandse ambassadeur in Azerbeidzjan, Rob Gabriëlse, was hierbij aanwezig. De Nederlandse leerlingen werden begeleid door Kees Beers, Martin Groeneveld en Emiel de Kleijn.
De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Tijdens het practicum werd het geneesmiddel diclofenac spectroscopisch onderzocht, een medicijn dat pijn stilt en ontstekingen remt en daarom vaak toegepast wordt bij patiënten met de ziekte van Bechterew. Daarna werd een ferromagnetische legering geanalyseerd die gebruikt wordt bij de opslag van data met een zeer hoge dichtheid. Verder werd nagegaan hoe met behulp van katalysatoren de selectiviteit van een organische synthese kan worden beïnvloed.
In de theorietoets werden onder andere vier generaties koelmiddelen voor koelinstallaties met elkaar vergeleken, suikers in vruchtensap geanalyseerd, de geur van vers gebakken brood onderzocht en de granaatappel, de 'koning aller vruchten', bekeken. In Azerbeidzjan wordt veel olie gewonnen op zee. Daarom was er ook een opgave gewijd aan olie-opruimtechnologieën. De leerlingen kregen vragen over hoe hierbij natuurvriendelijke oplosmiddelen en bacteriën ingezet kunnen worden.
Behalve dat de moeilijkheidsgraad van beide toetsen erg hoog was, waren de toetsen ook erg lang. Te lang, zo bleek bij de uitslag bij de prijsuitreiking: de gemiddelde score van alle leerlingen was slechts rond de veertig procent.
Tijdens de IChO was veel tijd ingeruimd voor kunst, cultuur en sport. De leerlingen kregen een rondleiding in het oude centrum van Bakoe en ze bezochten het nationaal historisch museum, het tapijtmuseum en het museum voor moderne kunsten. Ook gingen de leerlingen naar het meer dan honderd jaar oude National Seaside Park in de baai van Bakoe. Daarnaast werd er volop gebruik gemaakt van de gelegenheid om internationale contacten te leggen en nieuwe vrienden te maken. In 2016 wordt de 48e IChO gehouden in Karachi, Pakistan.
Over de scheikundeolympiade
De nationale scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen, het Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling (Arnhem) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.
EINDE BERICHT