Pluimveehouders blijven alert op virus

Nederlandse pluimveehouders zijn alert nu op een Duits pluimveebedrijf, 40 kilometer over de grens ter hoogte van Klazienaveen, het vogelgriep virus is gevonden. Het gaat dit keer om hoog pathogeen H7N7 variant.

De eerste berichten doen vermoeden dat de laag pathogene H7N7 variant die dit voorjaar in Nederland werd gevonden, op het pluimveebedrijf muteert naar de hoge pathogene variant. Definitieve uitslagen zijn er nog niet. Zondagavond is het hoog pathogene aviaire influenza van het type H7N7 vastgesteld in Nedersaksen, Duitsland. Het bedrijf ligt in de Gemeinde Herzlake, Landkreis Emsland. Het gaat om een bedrijf met 10.200 scharrel leghennen. Het bedrijf bevindt zich in de nabijheid van het Freilandbedrijf dat op 11 juni is getroffen door een laag pathogene H7N7 AI besmetting. Het getroffen bedrijf is al geruimd.

Handelsverkeer

Er is veel (handels)verkeer met de pluimveesector in Nedersaksen. "We vragen onze leden daarom extra alert te zijn en de voor het grensverkeer geldende dubbele Reiniging en Ontsmetting goed uit te voeren", zegt voorzitter Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij. Deze besmetting toont opnieuw aan dat het risico op AI-besmettingen continue op de loer liggen. "Pluimveehouders neem de benodigde hygienemaatregelen in acht en meldt eventuele wijzigingen die verband kunnen houden met een mogelijke besmetting, altijd in een zo vroeg mogelijk stadium." Binnen een straal van 1 kilometer bevinden zich twee hobbybedrijven die al geruimd zijn. Er is een 3 kilometer- en een 10 kilometer-zone ingesteld. De bedrijven in het 3-kilometer gebied zijn maandag gescreend.

Muteren

De mutatie van laag- naar hoog pathogeen vogelgriepvirus verloopt via passages over kippen of te wel; kip A scheidt laag pathogeen virus uit wat door kip B wordt opgenomen. Hoe vaker dit gebeurt hoe krachtiger het virus gaat worden en hoe groter de kans wordt dat het virus muteert. "Dat is ook de reden dat we in Nederland zo scherp op de monitoring van laag pathogene AI zitten. Kortom; blijf alert en voorkom insleep", aldus Hubers.

28 juli 2015

BRON: Maarten Leseman